Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 20:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/masslingsfall-konstaterat-i-vastmanland/

Sverige

Mässlingsfall konstaterat i Västmanland

Ett fall av mässling har konstaterats i Västmanland, skriver region Västmanland i ett pressmeddelande. Mannen tros ha smittats i Stockholm.

Det var under onsdagen som det konstaterades att mannen smittats med mässling.

– Fallet konstaterades på infektionskliniken i Västerås. Vi har starka skäl att tro att han är smittad i Stockholm, men han är hemmahörande i Västmanland, säger Lars Blad, biträdande smittskyddsläkare i regionen.

Just nu pågår spårning av de personer som mannen har varit i kontakt med. De personer som kontaktas får rådet att om de skulle vara mottagliga för mässling så bör de vara uppmärksamma på sjukdomssymtom fram till den 9 juni.

– Det är ett intensivt arbete att kontakta de som suttit i samma väntrum som den smittade personen och så vidare. Vi försöker se vilka potentiellt känsliga patienter som man haft kontakt med, de som inte haft mässling och de som inte är vaccinerade, säger Lars Blad, biträdande smittskyddsläkare i Västmanland.

Kan det bli fler fall tror ni?

– Vi jobbar hårt för att det inte ska bli några fler. Det gäller att snabbt hitta dem som inte har skydd mot mässling, och då hinna erbjuda en mässlingsvaccination innan sjukdomen bryter ut.

Tidigare under året har minst fem fall av mässling konstaterats i Stockholmsområdet. Förutom det har tre fall konstaterats i Skåne, två fall i Uppsala och ett i Västra Götaland.

2018 konstaterades 43 fall av mässling i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. 2018 var antalet européer som insjuknade i mässling det högsta på tio år och tre gånger större än året innan.