Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Matte på arabiska för svenska skolbarn

Foto: IBL

Arabisktalande elever har från i dag möjlighet att på nätet läsa matematik på modersmålet enligt svensk kursplan. Ideella föreningen Mattecentrum har låtit utveckla en arabisk utgåva av sin gratistjänst.

– Vi har träffat enormt många människor från både Skolverket och Sveriges kommuner och landsting som beklagat sig över bristen på pedagogiskt material för andra modersmål. En offentlig process är igång, men det tar sin tid och då kände vi att vi som ideell organisation kunde göra det mycket smidigare, säger Mattecentrums generalsekreterare Karolina Lisslö.

Arabiska har länge varit det i särklass största språket i modersmålsundervisningen, enligt Skolverket. Svenska elevers matematikkunskaper har dalat i de fem senaste internationella Pisa-undersökningarna och problemet har identifierats som särskilt angeläget att komma till rätta med.

Många kommuner har svårt att få fram resurser och tolkar, så med detta redskap får många skolor, elever och familjer möjlighet att komma ikapp och hänga med.

– Vi har nu presenterat matematikkurserna för årskurserna 3 till 9 på arabiska och kommer successivt att fylla på med gymnasienivåer och videolektioner. Äldre barn har oftare problem med språket och vi har under våren träffat 15-åringar som aldrig haft en enda undervisningstimme för att de varit på flykt under hela sin skolålder, säger Karolina Lisslö.

Ämnesundervisning på modersmål är betydligt mer effektivt än på andraspråk. Samtidigt är det viktigt för elever med utomsvensk språkbakgrund att behärska svenska och delvis därför har såväl politiska förslag som olika projekt med undervisning på främmande språk ifrågasatts.

– Många kommuner har svårt att få fram resurser och tolkar, så med detta redskap får många skolor, elever och familjer möjlighet att komma ikapp och hänga med. När man läser matematiken på den arabiska sidan kan man enkelt växla till den svenska och på så vis också lära sig svenska begrepp, säger Karolina Lisslö.

Skolverkets Lexin, till exempel, är en tjänst där matematiska begrepp översätts från svenska till ett tjugotal andra språk, men Mattecentrums nylanserade matematikbok är helt på arabiska. Mattecentrum uppger att över 350.000 elever i månaden i 30 kommuner tar hjälp av föreningen och dess 550 volontärer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.