Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Mattis: USA vid Sveriges sida vid ett ryskt angrepp

01:22. USA:s försvarsminister James Mattis ser Sverige som en vän och allierad. Och han berättar för DN att USA skulle hjälpa Sverige om landet skulle angripas av Ryssland.

WASHINGTON. USA ser Sverige som en vän och allierad. Om Sverige skulle angripas av Ryssland skulle vi få amerikansk hjälp. Det uppseendeväckande beskedet ger försvarsminister James Mattis till DN under försvarsminister Peter Hultqvists (S) besök i Pentagon.

Sveriges och USA:s försvarsministrar möttes på torsdagseftermiddagen. James ”Mad Dog” Mattis tog emot Hultqvist. Efter nationalsånger och ministrarnas hälsningsord där de tecknade en bild av samarbetet och Hultqvist tog upp Rysslands agerande så ställde DN en fråga till James Mattis:

Många i Sverige är oroade över Rysslands upprustning. Om Ryssland skulle angripa Sverige, skulle USA då komma och hjälpa oss?

– Nato existerar framför allt för att bevara stabiliteten i Europa. Alla från Moskva till Bryssel vet att Nato är en helt defensiv organisation. Jag är övertygad om att vi just nu kan bevara freden medan vi arbetar på att öka respekten för internationell lag, inledde Mattis sitt svar och kom sedan till sin slutsats:

– Amerika kommer inte att överge sina allierade och partners. Vi kommer att stå vid Sveriges och alla andra demokratiers sida. Sverige är inte en Natoallierad men det är ändå från vår synpunkt en vän och allierad, sade James Mattis.

Läs även: Ewa Stenberg: Sverige viktigt för säkerheten vid Östersjön

Försvarsminister Hultqvist välkomnar beskedet.

– Det är en fortsättning på det besked som vicepresident Joe Biden tidigare har gett. Jag tycker naturligtvis att det är mycket tillfredsställande att man gör den här typen av markering, säger Peter Hultqvist.

Ministrarnas möte var schemalagt för 30 minuter men varade i hela 55 minuter.

– Jag hade ett utomordentligt samtal med Mattis, säger Peter Hultqvist om den slutna delen av överläggningarna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.