Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”Maud Olofsson gjorde en Bosse Ringholm”

Maud Olofsson framstår som rörig och nonchalant i Aktuelltintervjun, anser retorikexperter som DN har talat med.
Maud Olofsson framstår som rörig och nonchalant i Aktuelltintervjun, anser retorikexperter som DN har talat med. Other: Leif R Jansson/TT

Rörig, nonchalant, oärlig – och med en dold agenda. Så uppfattar retorikerna Maud Olofsson i Aktuelltintervjun, där hon vägrade svara på kärnfrågan om Nuonaffären. ”Hon gjorde en Bosse Ringholm”, säger retorikern Elaine Eksvärd.

När före detta näringsminister Maud Olofsson intervjuades i SVT:s nyhetsprogram på tisdagskvällen var den första frågan om hon hade informerat statsministern om Nuonaffären innan köpet gick i lås. Trots att programledaren ställde frågan åtta gånger vägrade ex-ministern att svara och upprepade i stället gång på gång frasen ”Det handlar om konstitutionella frågor”.

Helt fel taktik, menar retorikern Fredrik Söderquist vid Södertörns högskola, som drar paralleller till finansminister Bosse Ringolms farsartade presskonferens 1999. Då upprepade statsrådet om och om igen ”Hon har uttryckt intresse för ett annat uppdrag” angående Inga-Britt Ahlenius framtida uppdrag som chef för Riksrevisionsverket.

– Det blev ju en tämligen absurd intervju. Maud Olofsson duckade i ansvarsfrågan och hade tänkt ut vilken verklighetsbeskrivning hon ville ge. När det sker kalkylerat på det här sättet blir det lite av ”goddag yxskaft”, säger Fredrik Söderquist.

Han menar att det hade varit bättre för Maud Olofsson att välja en annan plattform än en direktsänd tv-intervju om hon ville ägna sig åt envägskommunikation. 

– Hon framstår som en person som inte är ärlig, som kanske har kommit överens med andra om vad hon kan säga – i det här fallet finns det spekulationer om att det är regeringen. Hon framstår som nonchalant och med en dold agenda.

Även retorikern Elaine Eksvärd, vd för retorikbyrån Snacka Snyggt, anser att Maud Olofsson ”gjorde en Bosse Ringholm”.

– Hon svarade inte på frågan utan körde bara med samma påstående hela tiden. Det fungerar inte, frågetecknen blir bara större och trovärdigheten sjunker. Problemet försvinner inte bara för att man inte vill svara på frågor.

I stället för att ge tittarna några svar framstod Maud Olofsson som rörig och inkonsekvent, anser hon.

– De som inte är invigda i saken förstod nog inte vad hon pratade om, och de som är invigda fick inga svar.

Ex-ministern framstod som självsäker, vilket normalt sett är positivt, men i hennes fall kan det ha varit en nackdel eftersom tittarna kan ha uppfattat det som bristande självdistans.

Elaine Eksvärd tror inte att Maud Olofsson hade fått någon medieträning före intervjun.

– Nej, det tror jag inte. Hon har nog umgåtts för mycket med ja-sägare.

Fredrik Söderquist tror att hon kan ha fått rådgivning, men att råden varit dåliga.

Elaine Eksvärd tycker sig se en trend sedan 1990-talet, att politiker har blivit allt mer obenägna att svara på frågor.

– Det är en dålig trend som inte fungerar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.