Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

McCain varnar Sverige för Putin

Den amerikanske republikanske senatorn John McCain, på snabbvisit i Sverige, hissar varningsflagg för den ryske presidenten Vladimir Putin och förordar ökat svensk-amerikanskt försvarssamarbete.

John McCain är del i en mindre grupp kongressledamöter som just nu genomför en studieresa till Norge, Sverige, Estland och Lettland. McCain fyller 79 i nästa vecka men har långt ifrån slagit sig till ro på ålderns höst. Han är i allra högsta grad inne i den politiska hetluften i USA.

Vietnamveteranen McCain satt över fem år i nordvietnamesiskt fångläger, torterades och fick överarmarna knäckta. Han har inte tillräckligt med rörlighet i armarna för att ens kunna kamma sitt hår. Helt nyligen har senatorns krigserfarenheter blivit måltavla för den republikanske presidentkandidaten och uppstickaren Donald Trump. Denne har avfärdat McCains krigshjältestatus, ”han är ingen hjälte eftersom han blev tillfångatagen”, har Trump föraktfullt sagt. Uttalandet har varit i stort mediefokus i USA den senaste veckan.

Och häromdagen var McCain på förstasidorna sedan han mötts av våldsamma protester vid ett besök på ett indianreservat i hemstaten Arizona. Navajoindianerna som bor på reservatet är upprörda över att McCain givit ett internationellt gruvbolag rätt att bryta koppar på vad som betraktas som helig mark.

Men framför allt är John McCain ordförande i senatens mäktiga försvarsutskott och republikanernas mest profilerade försvarspolitiker. Det är därför inte märkligt att hans något mer än dygnslånga Sverigebesök kom att domineras av försvarsfrågor i olika former.

Han hade samtal med försvarsminister Peter Hultqvist (S) och träffade utrikesminister Margot Wallström (S) på lunch. Från regeringshögkvarteret Rosenbad tog sig McCain till Gärdet, där en helikopter väntade för transport till amfibieregementet Berga söder om Stockholm, under stort säkerhetsuppbåd.

Men intrycket av polisens och arméns pådrag förtogs något av att McCain anlände från lunchen i en vanlig turistbuss och att senatorn på väg till helikoptern stannade till och villigt poserade för några sommarklädda skolflickor som nyfiket undrade över uppståndelsen.

Under den informella pressträffen på Gärdet underströk John McCain sin oro över den ryska militära upprustningen och det ökade hot som detta innebär för både Europa och USA.

För McCain har Ryssland länge varit ett rött skynke. Härom året liknade han landet vid ”en bensinmack förklätt till ett land”. För McCain har det ryska hotet ett ansikte: Vladimir Putin. Den ryske ledarens stormaktsambitioner har underskattats av USA:s nuvarande president Barack Obama, anser McCain.

– Jag tror inte att presidenten (Obama) förstår Putin. Men det gör jag, sade John McCain.

– Vi har att göra med en man med ett mycket aggressivt beteende. En man som styckat Ukraina – den första nation i Europa som sönderdelats på sjuttio år. En man som sagt sig vilja återupprätta det ryska imperiet och som hävdar att Sovjetunionens sönderfall var det tjugonde århundradets största misslyckande.

McCains recept till Sverige för att möta utmaningen från Ryssland och Putin är ökad satsning på försvaret och ökat försvarssamarbete.

– Det vore förmätet av mig att tala om för den svenska regeringen hur mycket pengar de ska lägga på försvaret. Men jag noterar att det skett en ökning vilket jag applåderar, sade senatorn.

Beträffande svensk-amerikansk försvarssamverkan var John McCain vag i detaljerna men framhöll vikten av gemensamma militärövningar.

– Jag tror att det svenska (militära) samarbetet med andra länder i närområdet och med USA är större än någonsin. Det är ett gott tecken och en konsekvens av att Sverige oroar sig för stabiliteten i regionen.

John McCain är också oroad över hotbilden från jihadistiska grupper som Islamiska staten (IS). Där tycker han att den nuvarande administrationen i Washington gör alldeles för lite. McCain, som hårt kritiserat det amerikanska militära tillbakadragandet från Irak, vill åter se USA-trupper på marken i Irak och också i Syrien.

– Det behövs en långsiktig strategi för att möta hotet (från IS), och det behövs ökad militär närvaro i regionen - stövlar på marken. (”Boots on the ground”), säger Arizonasenatorn.

I nästa års presidentval i USA har John McCain ställt sig bakom sin gamle vän South Carolina-senatorn Lindsey Graham. Denne ligger dock långt bak i fältet bland de sjutton republikaner som kandiderar.

Men John McCain verkar inte oroa sig över detta eller över den hårda kritik han fått från Donald Trump, mannen som just nu leder opinionsmätningarna.

– Jag har övertygad om att det republikanska partiet kommer att ha utsett en stark kandidat i vår, säger McCain, som själv ställde upp mot Barack Obama i valet 2008.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.