Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Medan du sov: Världen i korthet den 6 december

Foto: TT

DN sammanfattar händelsenyheter i korthet från världen. Detta hände medan du sov:

Åhlens tar bort luciabild

Stockholm. Först rader av rasistiska kommentarer – därefter starka kärleksreaktioner.

Nu har Åhléns bestämt sig:

Bilden på en mörkhyad pojke i luciakläder tas bort från företagets Facebooksida.

– Det är av hänsyn till pojken och hans familj, säger företagets informatör Monica Hultgren till TT.

I övrigt vill varken hon eller företaget kommentera beslutet. Förutom på Åhléns Facebooksida har bilden även förekommit i en katalog som Åhléns skickat ut till kunder. TT

----------------

Trump och Gore i klimatdiskussion

USA. USA:s blivande president Donald Trump, som i en omtalad tweet kallat klimathotet en bluff orkestrerad av Kina, har träffat landets förre vicepresident Al Gore för att diskutera klimatfrågan.

Gore, som tillsammans med FN:s klimatpanel tilldelades Nobels fredspris 2007, har under presidentvalskampanjen varnat för att Trump skulle kunna styra världen mot en klimatkatastrof om han valdes. De två möttes under 90 minuter i Trump Tower på Manhattan i New York och efter mötet kallade Gore diskussionen konstruktiv.

– Det var ett ärligt försök att hitta gemensamma ståndpunkter. Jag tyckte samtalet var extremt intressant. Diskussionen kommer att fortsätta, sade Gore. TT-Reuters

----------------

Mördarjakt i Kristiansand

Norge. Norska polisen söker fortsatt efter den eller dem som har knivmördat en kvinna och en pojke på en skola i Kristiansand.

Största möjliga styrka har kallats in, bland annat utredare från den norska rikskriminalen Kripos.Området söks av, bland annat med hjälp av hundpatruller. Vittnen till händelsen uppmanas att höra av sig.

– Jakten kommer att pågå tills vi har gärningsmannen eller gärningsmännen. Vi söker nu både rent fysiskt och på andra sätt, säger Terje Kaddeberg Skaar, vice polismästare vid Agder polisdistrikt. TT-NTB

----------------

Dom mot Kinnunen i dag

Stockholm. I dag kommer hovrättens dom i åtalet mot riksdagsmannen Martin Kinnunen (SD). Han friades i tingsrätten från misstankarna om grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott men åklagaren överklagade domen. Han anser att Kinnunen som ende styrelseledamot i Sverigedemokraternas dotterbolag Samtid&Framtid är ansvarig för de brister som fanns i bokföringen 2013 och att över 900 000 kronor inte betalades in i moms.

Kinnunen försvarade sig med att han inte fick vetskap om bristerna förrän våren 2014. Strax innan tingsrättens dom föll, avslöjade dock Expressen mejl som verkar visa att Kinnunen redan 2013 fick varningar om att bokföringen inte sköttes som den skulle. De fanns inte med i den ursprungliga förundersökningen.
TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.