Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 10:47 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/medan-vi-tittar-pa-akilov-sprider-predikanter-misstro-och-hat-i-svenska-moskeer/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Medan vi tittar på Akilov sprider predikanter misstro och hat i svenska moskéer

Other: Johan Hällnäs / TT

Rakhmat Akilov släpps sannolikt aldrig ut. IS är besegrat i Irak och Syrien. Tyvärr betyder inte det att problemet med radikal, antidemokratisk islamism försvunnit.

Varje vecka föreläser i svenska orter predikanter med IS-liknande ideologi. De sprider homohat, kvinnoförtryck och förakt mot demokrati.

I tisdags, när mångas blickar var riktade mot Stockholm och rättegången mot IS-terroristen Rakhmat Akilov, strömmade hundratals göteborgare in i Bellevuemoskén i Göteborg. Männen och pojkarna fick sitta längst fram, kvinnorna och flickorna för sig, en bit bak.

Den karismatiske somalisk-kanadensiske predikanten Said Rageah var på besök, med sitt vanliga budskap: Koranen har lösningen på alla mänskliga problem. Exempelvis lösningen på ”problemet” att flickor i Göteborg skaffar pojkvän, eller att de struntar i sjalen, eller att unga människor går på fotboll i stället för att gå till moskén och lovorda Gud. 

Said Rageah vände sig till föräldrarna i publiken:

– Flickan som har pojkvän – när Allah gav henne till dig så var hon ren! Men vad hände? 

Att människor föds ”rena” var ett centralt tema i Said Rageahs föreläsning i Göteborg. Och att vara ren, det är att vara muslim. Said Rageah menade att alla föds som muslimer – det är föräldrar som, om barnen har otur, formar dem till att bli ”judar, kristna eller zoroastrier”.

Said Rageah är populär. Och omstridd. Han står för ett sekteristiskt budskap som genomsyras av misstänksamhet mot allt som inte är muslimskt. 

Han har kallat Kanadas förre premiärminister Stephen Harper för ”fiende till islam” och gjort sig känd för kontroversiella uttalanden om kvinnor, homosexuella och icke-muslimer.

– Islam säger till kvinnor: stanna hemma så mycket ni kan, gå inte ut i onödan, predikar Said Rageah i en filmad föreläsning.

Han uppmanar muslimska män att kontrollera kvinnor i deras närhet så att de inte har för mycket kontakt med andra män, exempelvis via Facebook. Gud har, enligt Said Rageah, skapat kvinnor så vackra att det skapar splittring och oreda när de rör sig ute i samhället. Särskilt ogillar han när muslimska kvinnor kombinerar hijab (huvudduk) och tajta jeans – det är ”ondska”, har han sagt. 

I en föreläsning berättar Said Rageah om när hans egna barn tillbringade en jul hemma hos sin mormor och morfar, som är kristna. Rageah och hans hustru var själva på pilgrimsfärd till Mecka. När föräldrarna kom hem visade barnen julgranen och sa: ”titta pappa, det är inte så farligt!”. Men Said Rageah såg stora faror. Den icke-muslimska miljön var skadlig för hans barn, ansåg han. Lärdomen: Det kunde vara okej med ett ”mycket kort” besök hos icke-muslimska släktingar, men han avrådde bestämt från att lämna barn ensamma bland kristna.

I Bellevuemoskén i tisdags uppmanade han Göteborgsföräldrar som har problem med sina barn att inte gå till psykolog eller kurator, utan att istället läsa Koranen:

– Det viktiga är att gå tillbaka till Allahs bok.

Det är ett återkommande tema för Said Rageah och föreläsare av hans sort: var misstänksamma mot västerländska samhällen, exponera dig inte mer än nödvändigt, bli inte vän med kristna, judar eller ateister.

Första gången jag stötte på en sådan här predikant var hösten 2005. Han var en ung skäggig göteborgare som hette Anas Khalifa, och kom ner till min hemstad Malmö och höll föreläsningar som lockade många ungdomar. Han kom med ett strängt budskap om att hålla distans till ”kuffar”, de otrogna. 

– Det är förbjudet att ha kuffar eller kristna eller judar eller andra som nära vänner, sa Anas Khalifa.

Det var oerhört många förbud. Att lyssna på musik var förbjudet. Killar och tjejer fick inte chatta med varandra på nätet. Kvinnor inte fick klippa sitt hår kort. 

Sedan dess har Anas Khalifas popularitet ökat. Och min lista över liknande predikanter i Sverige har blivit lång. Där finns Abu Muadh i Halmstad moské, som i en filmad föreläsning om barnuppfostran kallar homosexualitet för ett virus.

– Din son ska ha bra immunförsvar, säger Halmstadpredikanten.

Sedan räknar Abu Muadh upp de tre värsta ”virusen” som kan drabba ens barn: ”Kufr, shirk och homosexualitet”. ”Kufr” är att man vänder sig bort från Gud. ”Shirk” betyder att man dyrkar flera gudar.

Den tyngsta antidemokratiska predikanten i Sverige finns i Gävle: Abo Raad i Gävle moské. Gefle Dagblad har med frilansjournalisten Magnus Sandelin avslöjat att Gävleimamen öppet hyllat IS. 2014 jublade han på Facebook över terrorsektens erövring av Mosul. 

Abo Raad har rått sina anhängare att inte rösta i svenska val. Eftersom Sverige inte styrs av sharialagar så bör en god muslim inte delta i det politiska systemet, menar Abo Raad.

”Man ska helst undvika att rösta!” slår Abo Raad fast på sin Facebooksida.

Jag tänkte på det här sorgliga predikantgänget i tisdags, när jag tillsammans med mina DN-kolleger Emma Bouvin och Stefan Lisinski slog mig ner i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt för att följa rättegången mot IS-terroristen Rakhmat Akilov. 

Bland de många fruktansvärda filmklipp som visades i rättssalen fanns en inspelning som Akilov gjort själv, strax före sitt terrordåd. På klippet stirrar han in i mobilens kamera och talar om Guds nåd och välsignelse och att muslimer måste hålla samman. 

Sedan säger han att det är ”dags att döda de otrogna”.

Så våldsamt pratade inte Said Rageah, när han samma kväll framträdde i Bellevuemoskén i Göteborg. Han uppmanade verkligen inte till våld och terror, det är viktigt att poängtera det. Ändå har de idéer som sprids av Said Rageah, Anas Khalifa, Abu Muadh och Abo Raad och andra liknande predikanter likheter med IS ideologi. Det handlar om sekterism, om strävan efter renhet, om vi mot dem, och om kraftigt avståndstagande mot ”otrogna”.

Leif GW Persson säger: Hata slumpen. Och jag tror faktiskt inte att det är en ren slump att en hel del av de 300 unga svenskar som rest till Syrien för att ansluta sig till IS eller andra jihadistgrupper har varit i just de moskéer, föreningar och bönelokaler där just de här förkunnarna varit verksamma. 

Det betyder absolut inte att alla som går till Bellevuemoskén eller Gävle moské är några skummisar. Många är bara vanliga, hyggliga svenska muslimer som går till moskén för att den är en plats att be på. Det betyder inte heller att predikanterna propagerar för våld och terror (även om exempelvis Abu Muadh glorifierat martyrskap genom jihad). Men det finns en farlig antidemokratisk retorik strax under terrornivån, med budskap som riskerar att leda till isolering och fientlighet mot det demokratiska systemet. 

En annan likhet mellan de antidemokratiska predikanterna och terrorsekten IS: de är glädjedödare. 

När Said Rageah för ett par år sedan predikade i Flen klagade han på att muslimska ungdomar i Sverige byggde snögubbar och åkte pulka. De har inte kommit till Sverige för att leka, påpekade han, deras uppdrag är att omvända människor till islam.

Och när jag häromdagen gick in på Anas Khalifas Facebooksida så såg jag att han hade lagt upp en liten film inför Alla hjärtans dag

– Vi muslimer firar inte Alla hjärtans dag, Mammas dag, Pappas dag, födelsedag… vi firar inte sådana grejer, sa han.

Skrattet fastnar i halsen när man tänker på att den här typen av radikala predikanter faktiskt vinner anhängare.

Det där ”vi muslimer” stör mig. Anspråket i det. För muslimer som jag känner firar gärna Alla hjärtans dag, födelsedagar och studenten (ja, Anas Khalifa vill även förbjuda studentfirande). De tycker att Anas Khalifa och hans gäng av fingerpekande män är lika skrattretande löjliga som jag gör.

Men skrattet fastnar i halsen när man tänker på att den här typen av radikala predikanter faktiskt vinner anhängare. Det var smockfullt i Bellevuemoskén i tisdags när Said Rageah predikade om hur hemskt det är med fotboll och tjejer utan slöja. Många i publiken var tonåringar. 

De senaste åren har jag träffat en rad kloka, bekymrade svenska imamer som uttryckt oro för antidemokratiska predikanter som hela tiden markerar avstånd mot det svenska samhället. Deras tal om en västvärld som hatar och bekämpar muslimer slår ofta över i en legitimering av IS, säger en imam som hotats av svenska IS-anhängare.

”Döden är sanningen”, skriver Anas Khalifa på Facebook. På lördag kväll föreläser han i Göteborg igen. 

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.