Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Medarbetare larmar om brister i Migrationsverkets utredning

Migrationsverkets förvar i Kållered.
Migrationsverkets förvar i Kållered. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Bristande sekretess, förtäckta hot och vittnesmål som inte tas på allvar.

Medarbetare på förvaret på Kållered larmar om brister i utredningen som ska kartlägga eventuella missförhållanden på förvaret.

– Det som kommit fram är oerhört allvarligt, säger en facklig företrädare.

Efter DN:s granskning har allt fler vittnesmål om missförhållanden kommit in. Samtidigt kommer nu kritik mot hur Migrationsverkets utredning av vittnesmålen hanterats. DN har rapporterat om hur personal på förvaret i Kållered berättar att de uppmanats provocera de förvarstagna för att de ska göra något som räcker som grund för att de ska förflyttas från förvaret till Kriminalvårdens häkten.

Läs mer: Larmet: Migrationsverkets personal uppmanas provocera intagna

Nu larmar flera medarbetare på förvaret, som DN talat med, om att Migrationsverkets utredning är bristfällig. I en JO-anmälan som skickas in under fredagen lyfts brister i utredningen fram.

Bland annat ska rummet där vittnesmålen lämnas vara placerad mellan två höga chefers kontor.

– Till den ena chefen finns det en dörr där handtaget är bortplockat - det är alltså ett hål i dörren, där man bara har satt en bit papper. Chefen kan alltså höra precis allt som sägs, säger en facklig företrädare och fortsätter:

– Det finns flera andra rum på enheten där man kan prata ifred och ändå väljer man att sitta där.

Läs mer: Tidigare anställd: Provokation används

Runar Hellström är chef på Migrationsverkets tillsynsfunktion och bekräftar att rummet där vittnesmålen lämnas ligger bredvid "åtminstone en chefs kontor".

– I två fall har medarbetare sagt att de inte varit bekväma. I det ena fallet bytte vi rum och i det andra fallet lämnade chefen i fråga sitt kontor.

Men varför väljer man ett rum i anslutning till en chefs kontor, där det dessutom är ett hål i dörren?

– Vi försöker alltid att hitta rum som tillgodoser våra behov och är tillräckligt bra. Och här bedömde vi att det var godtagbart. Och om någon inte är bekväm så ändrar vi rum, säger Runar Hellström.

Den fackliga företrädaren berättar också om att en person upplevt att dennes vittnesmål avfärdats med invändningen att "den berörda chefen säkert kommer att avfärda det hela". När vittneslämnaren framfört att det finns ett beslut om häktesplacering som styrker vittnesmålet ska tillsynschefen ha bett den tidigare anställde att "själv leta upp beslutet", trots att denne inte längre har tillgång till de interna systemen som krävs för att leta upp ett sådant beslut.

Runar Hellström säger att han själv aldrig bett någon att själv leta fram ett sådant beslut. Han säger också att de andra som arbetar med utredningen följer riktlinjerna som säger att utredarna själva ska leta fram eventuella beslut av den karaktären.

– Men jag har haft ett telefonsamtal där vi diskuterade häktesplacering, där nog den personen kan ha missuppfattat mig som avfärdande. Det beklagar jag.

En av cheferna har gått runt och försökt påverka utredningen. Hen har sagt att det kommer komma fram vilka som anmält det här internt till arbetsgivaren.

Facket har också larmat om förtäckta hot från cheferna på förvaret.

– En av cheferna har gått runt och försökt påverka utredningen. Hen har sagt att det kommer komma fram vilka som anmält det här internt till arbetsgivaren, säger den fackliga företrädaren.

En annan kritik som lyfts är att cheferna som utreds är kvar i tjänst under tiden som utredningen pågår.

Runar Hellström säger att ingen chef kan påverka utredningen och att tillsynsenheten inte kan ta beslut om att ta personal ur tjänst under tiden utredningen pågår.

– Däremot kan vi ge sådana rekommendationer, men det kan jag inte uttala mig om vi gjort eller ej, säger han.

Vad har man gjort för att personalen ska känna sig trygga med att lämna vittnesmål till utredningen?

– Vi har följt våra normala rutiner och de rutinerna förväntas vara kända. Bland annat har jag publicerat en lång artikel på vårt verksnät där jag ganska detaljerat beskrivit vad tillsynsenheten gör.

Runar Hellström vill inte uttala sig om när utredningen kommer att vara klar, eller om vad som kommit fram i vittnesmålen.

– Det jag kan säga är att fram till den här tidpunkten har vi inte kunnat styrka något av påståendena om oegentligheter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.