Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Medarbetare vittnar om talmannens kränkningar och sexuella trakasserier

Urban Ahlin tillsammans med statsminister Stefan Löfven i samband med att han presenterades som ny talman 2014.
Urban Ahlin tillsammans med statsminister Stefan Löfven i samband med att han presenterades som ny talman 2014. Other: Roger Turesson

Riksdagens talman är ansvarig för att hantera anklagelser om sexuella trakasserier. Den nuvarande personen på ämbetet – Socialdemokraternas Urban Ahlin – har själv anklagats för att ha utsatt en kvinnlig medarbetare 2008. 

Historien tystades ned och Urban Ahlin (S) ska enligt flera av varandra oberoende källor ha utnyttjat sin maktposition och sitt kontaktnät för att sänka kvinnans trovärdighet. 

I DN:s granskning vittnar nu fler kvinnor om att de har utsatts för kränkningar av talmannen. Urban Ahlin nekar till alla anklagelser som riktas mot honom och meddelade på torsdagskvällen i SVT:s Aktuellt att en ledarskapsutredning ska genomföras.

Metoo-kampanjens vittnesmål kommer från alla skikt i samhället. Nyligen tvingades en miljöpartistisk riksdagsledamot att lämna sitt uppdrag efter anklagelser om sexuella trakasserier. Flera kvinnliga statsråd och partitoppar, däribland Margot Wallström (S) och Annie Lööf (C), har vittnat om hur de utsatts för tafsande kolleger och ovälkomna händer på kroppen. 

I oktober krävde jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) att talmannen, Urban Ahlin (S), skulle ta ansvar och följa upp uppgifter om sexuella trakasserier i riksdagen. 

Läs mer: Ahlin nekar till alla anklagelser

Att talmanskollegiet och därmed Urban Ahlin är ansvarig för anmälningar av den här karaktären (om parterna tillhör olika partier) är tvivelaktigt, anser flera kvinnliga riksdagsledamöter.

– Jag vet ingen socialdemokratisk kvinna som skulle gå till Urban för att prata om sexuella trakasserier, säger en källa och uppgiften bekräftas av flera andra som DN har talat med.

Bakgrunden är att Urban Ahlin själv anklagas för just sexuella trakasserier, mobbing och hot – av flera kvinnor, visar DN:s granskning. Flera av dem har dock inte vågat anmäla till partiet, trots att Socialdemokraterna har uppmuntrat kvinnor att ta kontakt via en specifik mejladress under Metoo-kampanjen. 

År 2008 var Ahlin vice ordförande i utrikesutskottet och Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson när en yngre medarbetare anmälde till partiets kanslichef att hon utsatts för sexuella trakasserier. 

Händelsen avslöjades bland annat av Aftonbladet och Expressen två år senare, i november 2010. 

Urban Ahlin har hela tiden nekat. För Expressen berättade han:

– Jag blev kallad till gruppledningen för att hon kände sig kränkt. Jag tyckte det var synd, naturligtvis, men kränkt är ett subjektivt begrepp. Det löste sig med att hon inte jobbade med mig i fortsättningen. Det är allt, sa Urban Ahlin då.

Händelsen hanterades av partiets dåvarande gruppledare Sven-Erik Österberg som gav Urban Ahlin en reprimand. 

– Samtalet dem emellan gick för långt och blev lite för intimt och kladdigt. Jag talade med honom och sa att han i sin chefsposition borde ha förstått att han skulle ha backat tillbaka. Det var olämpligt av henne också, men den äldsta har störst ansvar att stävja, säger Österberg till DN i dag.

Kvinnan som anmält Urban Ahlin omplacerades på egen begäran. 

Efteråt har bilden av en ömsesidig relation som ”gick lite över gränsen” spritt sig i den politiska sfären.

Flera tjänstemän som DN har talat med berättar att Urban Ahlin agerade snabbt. 

– Han tog kontakt med viktiga personer inom partiet. Han medgav att han hade agerat felaktigt när han inledde relationen. Men han var tydlig med att initiativet var kvinnans, att hon hade haft relationer med andra män i partiet tidigare och att han bara var en i mängden som ”utsatts” för henne. Att han lockats in i det hela, säger en av dem. 

En annan berättar att Ahlin också visat upp sms som ska ha skickats från kvinnan som bevis för sin berättelse.

– Hennes version hörde man däremot inte talas om så mycket. Hon försvann ganska fort, säger tjänstemannen. 

DN har varit i kontakt med kvinnan. Hon vill inte framträda med namn i tidningen. Men hon avfärdar bestämt påståendet att hon haft en relation med Urban Ahlin.

– Det var inte ömsesidigt, vi har aldrig haft en relation. Jag har aldrig varit intresserad av honom, jag tyckte bara att det var obehagligt, säger hon. 

Kvinnan berättar: 

– Jag hade fått mitt drömjobb i utrikesutskottet och var jätteglad för det, men jag märkte ganska snabbt av intresset från Urban. Han pratade ofta om kvinnor och sitt sexliv och gjorde sexuella anspelningar. Jag minns att jag frågade en kollega om det. Svaret var att det var hans jargong och den fick man acceptera. 

– Den röda tråden i hans beteende gentemot mig kan summeras med att han var väldigt fixerad av sex och ville prata med mig om sex hela tiden, på flygplan, mellan möten, på jobbet. Det kändes inte professionellt. Jag var provanställd, vilket han påminde om flera gånger. Under en tjänsteresa försökte han ta sig in på mitt hotellrum. Han skickade kodade sms med förkortningar av sexuella anspelningar om mig och vad han tyckte om hur jag såg ut, trots att jag bad honom att sluta flera gånger på olika sätt. När han inte gjorde det gick jag till min chef och bad om att få bli omplacerad. Jag kände ett stort stöd, i alla fall till en början. 

Hon poängterar att det aldrig rörde sig om några fysiska övergrepp eller beröring. 

DN har under ett par veckors tid talat med ett 30-tal personer, bland dem personer som var aktiva i och kring Socialdemokraterna 2008. Ingen vill framträda med sitt namn i artikeln. Skälen till det varierar. Några har dåligt samvete för att de inte agerade mer kraftfullt på anklagelserna om sexuella trakasserier. Andra hänvisar till en lojalitet och tacksamhet gentemot arbetarrörelsen som de på olika sätt fortfarande är beroende av. Många vågar helt enkelt inte av rädsla för repressalier. 

Kvinnans berättelse bekräftas av sex av varandra oberoende personer med insyn i ärendet.

En av dem är en socialdemokrat som tittade på ärendet 2009, alltså efter Sven-Erik Österbergs internutredning. Grunden då var sms-konversationer mellan Ahlin och kvinnan som anklagade honom. 

– Jag har aldrig sett tydligare sexuella trakasserier än de sms:en. Det var uppenbart att de inte hade någon relation och att hon flera gånger bad honom sluta, säger hen.

Uppgifterna om sms:en bekräftas av ytterligare en person.

– Det finns en utredning gjord där alla sms:en finns bevarade. Jag hade flera samtal med den kvinnliga medarbetaren, hon låg i mitt knä och bara grät. Ahlin sa till henne att hon inte kände någon, att hon inte hade någon framtid i partiet utan honom. 

Personen berättar att Urban Ahlin ska ha försökt få kvinnan att avsluta förhållandet hon var i. 

– Han pratade om hur han åt Viagra och om hur hård det gjorde honom. Hon var i direkt extrem beroendeställning, han sa att hon skulle förlora jobbet.

Flera personer säger till DN att de har hört Ahlin tala om att han har köpt potensmedel under tjänsteresor. 

Flera uppgiftslämnare har i dag dåligt samvete för hur de hanterade situationen.

– Det har gnagt i mig att jag inte stod på mig, säger en högt uppsatt socialdemokrat med god insyn.

– Blev man ovän med Urban Ahlin under den tiden kunde han stänga ute en från alla uppdrag och sätta stopp för ens karriär i partiet, säger en annan. 

DN har varit i kontakt med ett stort antal medarbetare som har arbetat för Urban Ahlin de senaste tio åren. De tecknar, oberoende av varandra, en samstämmig bild av arbetet kring talmannen: ”management by fear” (vilket kan översättas till skräckvälde).

– Han ägnar sig åt systematiskt maktmissbruk. Hela tiden konfliktsökande, särskilt mot kvinnor, säger en mångårig medarbetare. 

Urban Ahlin (i mitten) under partiledardebatten i riksdagen i oktober.
Urban Ahlin (i mitten) under partiledardebatten i riksdagen i oktober. Foto: Henrik Montgomery/TT

Tjänstemän berättar att arbetet i talmanskollegiet förändrades drastiskt när Ahlin utsågs till talman 2014. Flera personer har också sökt sig till andra arbetsplatser efter hans tillträde.

– Han kunde svänga snabbt, bli jättearg och sur och säga elaka saker. Han testade folk på ett aggressivt sätt, säger ytterligare en tjänsteman. 

– Flera medarbetare har tagit psykologhjälp för att över huvud taget orka gå till jobbet. Han vet precis vilka knappar han ska trycka på för att bryta ner medarbetares psyke, detta har särskilt riktats mot kvinnor. Det är anmärkningsvärt att en person med hans egenskaper får ett så fint och upphöjt ämbete som talman i riksdagen. Ska en sådan man, som beter sig så vidrigt, få vara rikets andra person i rang näst kungen och dessutom ytterst representera den svenska demokratin?

Narcissist och mobbingmentalitet är ord som återkommer i beskrivningarna av talmannen. Flera säger att de är rädda för honom, även om de är etablerade och har höga poster inom partiet. 

– Han försöker avhumanisera människor så att de ska tro att de inte har något värde. Hoten kan handla om att misskreditera en inför andra viktiga personer, säger ännu en källa. 

Försök att få honom att sluta bete sig illa har gjorts vid flera tillfällen, men förgäves eftersom talmannen backas av personer med stor makt inom partiet. 

– Jag har många gånger sett honom tillintetgöra personer under möten, säger en uppgiftslämnare.

Högt uppsatta socialdemokrater berättar att Ahlin under sina tjänsteresor ofta har påvisat ett gränslöst beteende.

– Han kunde bete sig väldigt opassande, han var fysisk och framfusig och kunde till och med dra fräckisar i väldigt känsliga situationer, berättar en person i den tidigare partitoppen.

Andra säger att Ahlin visserligen kan vara både hårdför och har ett flirtigt sätt, men att det bara ”är sådan han är”.

– Alla gillar inte honom, han kan vara tuff och rentav dryg som person. Men jag har aldrig uppfattat några sexuella trakasserier, säger en socialdemokrat som jobbat länge med Ahlin.

Det finns också de som anser att Urban Ahlin utsatts för smutskastning av politiska skäl, främst för att han är en USA-vän. 

När Håkan Juholt utsåg Urban Ahlin till gruppsekreterare och vice partisekreterare 2012 möttes beslutet av protester från det egna kvinnoförbundets dåvarande ordförande Lena Sommestad. 

– Som företrädare för S-kvinnor skulle jag gärna se att vi inte utsåg en biträdande partisekreterare som har den här typen av problem i bagaget, sa Lena Sommestad till DN då.

Ett uttalande hon senare fick ta tillbaka och be om ursäkt för. Sommestad vill inte kommentera skälet till det i dag. 

– Det är svårt att säga vilka konsekvenser den här händelsen från 2008 fick för Urban Ahlin. Möjligen har den berövat honom fina poster, samtidigt har uppenbarligen inte Stefan Löfven ansett att de varit tillräckligt allvarliga med tanke på att han i dag är riksdagens talman, säger en källa med god insyn i partiet.  

Kvinnan som anmälde Urban Ahlin för sexuella trakasserier har lämnat rikspolitiken.

I SVT:s nyhetsprogram Aktuellt på torsdagskvällen uppger Urban Ahlin att en utredning ska påbörjas.

– Jag ska gå till botten med det här. Jag vill verkligen att riksdagen ska vara en bra arbetsplats för alla. Därför kommer jag att ge riksdagsdirektören i uppdrag imorgon att tillsätta en oberoende utredare som får se över hur ledarskapet fungerar, säger han. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.