Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-02 06:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/medarbetare-vittnar-om-talmannens-krankningar-och-sexuella-trakasserier/

SVERIGE

Medarbetare vittnar om talmannens kränkningar och sexuella trakasserier

Urban Ahlin tillsammans med statsminister Stefan Löfven i samband med att han presenterades som ny talman 2014.
Foto: Roger Turesson

Riksdagens talman är ansvarig för att hantera anklagelser om sexuella trakasserier. Den nuvarande personen på ämbetet – Socialdemokraternas Urban Ahlin – har själv anklagats för att ha utsatt en kvinnlig medarbetare 2008.

Historien tystades ned och Urban Ahlin (S) ska enligt flera av varandra oberoende källor ha utnyttjat sin maktposition och sitt kontaktnät för att sänka kvinnans trovärdighet.

I DN:s granskning vittnar nu fler kvinnor om att de har utsatts för kränkningar av talmannen. Urban Ahlin nekar till alla anklagelser som riktas mot honom och meddelade på torsdagskvällen i SVT:s Aktuellt att en ledarskapsutredning ska genomföras.

DIGITAL PRENUMERATION

Missa inte!

Läs DN gratis fram till mars 2023.

Alla artiklar gratis fram till 28 februari 2023, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.