Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Medförfattare står fast vid kritiserade artiklar

Paolo Macchiarini
Paolo Macchiarini Foto: Lina Alriksson

KI-kirurgen Paolo Macchiarinis forskning sprids fortfarande i några av världens mest ansedda vetenskapliga tidskrifter. Karolinska institutet vill inte dra tillbaka artiklarna, och flera av hans medförfattare säger att de står fast vid artiklarna.

Paolo Macchiarini förlorar sitt jobb, hans forskargrupp läggs ned och som DN tidigare berättat har gruppens sida redan försvunnit från KI:s sajt.

Men i några av världens ledande vetenskapliga tidskrifter lever hans forskning vidare. Sju artiklar har publicerats som bygger på Macchiarinis kritiserade forskningsresultat.

Trots att den externe utredaren Bengt Gerdin ogiltigförklarat forskningen finns artiklarna kvar.

– Om KI:s rektor Anders Hamsten bedömde att det var fusk hade tidskrifterna tvingats agera. Men nu gör han inte det, vilket jag tycker är fel, säger Bengt Gerdin som även krävt rektorns avgång.

En artikel publicerad i en tung vetenskaplig tidskrift kan innebära ett stort erkännande och i förlängningen chans till större anslag för författaren.

Utöver Paolo Macchiarini har drygt ett 50-tal av hans medarbetare fortfarande sina namn publicerade som medförfattare i de ansedda tidskrifterna.

– Var och en av medförfattarna har ett ansvar, man ska i princip kunna stå för det manuskript som skickats in, säger Bengt Gerdin.

Han säger att det visserligen kan vara svårt för exempelvis en röntgenläkare att granska en kemists bidrag i forskningen, men att det inte avskriver dem från ansvar.

– Varje författare har rätt att få sitt namn borttaget från artiklarna. För att hela artikeln ska dras tillbaka måste nog i princip alla författare kräva det, säger Bengt Gerdin.

DN har sökt alla Paolo Macchiarinis medförfattare i Sverige, och flera av de utländska. De flesta har inte svarat, eller avböjt att kommentera sin roll i forskningen, men bland dem som har svarat säger flera att de står för artiklarna.

Sylvie Le Guyader är forskningsingenjör på KI och medförfattare till en av de anmälda artiklarna. Hennes uppgift var att undersöka om celler hade fastnat på Macchiarinis material samt identifiera och ta bilder på dem.

– Jag var vid tillfället stolt över arbetet och allting verkade gå bra. Jag skulle absolut inte exkludera mig ur artiklar, men bättre personer än jag måste granska det här, säger hon.

KI-forskaren Rainer Heuchel är medförfattare till en anmäld studie om råttor, och han anser inte att utredningen räcker för att bevisa att fusk har skett.

– Innan jag ser några fakta som visar att data har manipulerats så ser jag ingen poäng med att ta bort mitt namn från studien.

Läs mer: Stjärnkirurgen Macchiarini – från fakta till fusk

Macchiarinis forskning är mest känd för de kritiserade operationerna med stamcellsförsedda luftstrupar. Docenten Jan Liska assisterade vid en av operationerna och är därför en av medförfattarna i forskningsartikeln i The Lancet, en av världens mest framstående vetenskapliga tidskrifter. Han anser inte att han har något ansvar för innehållet.

– Jag överlåter ansvaret till tidskriften. Om de inte tycker att den är tillförlitlig så ska de ju dra tillbaka den.

De enda som uppger för DN att de faktiskt vill få bort artiklarna är de forskare som ligger bakom anmälningarna mot Macchiarini. Bland dem finns kirurgen Matthias Corbascio som är medförfattare till en av artiklarna.

– Som medförfattare är man ansvarig för innehållet i artikeln. Precis som man kan få pengar och meriter av att vara med i en artikel så förlorar man det välbehaget som artikeln tillfört när den dras tillbaka, säger han, och fortsätter:

– I ett sådant här fall när det är så uppenbart att saker och ting är fel måste medförfattarna kräva av institutionen att artiklarna dras tillbaka.

DN har sökt samtliga berörda tidskrifter. Den enda som har svarat uppger att ingen från KI begärt att artikeln ska dras tillbaka.

Fakta. Paolo Macchiarini

Paolo Macchiarini rekryterades till Karolinska institutet, KI, 2010.

Mellan 2011 och 2012 genomförde han tre operationer med konstgjorda luftstrupar på patienter. Han har utfört ytterligare operationer utomlands.

I juni 2014 anmälde fyra läkare Macchiarini för att ha förvanskat forskningsresultat.

En extern utredare, Bengt Gerdin, kom i juni 2015 fram till att Macchiarini gjort sig skyldig till flera fall av forskningsfusk.

Sex av åtta av hans patienter har avlidit. En förundersökning pågår om grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

KI:s rektor Anders Hamsten har friat Macchiarini från misstankar om forskningsfusk – han menar att Macchiarini inte ägnat sig åt forskning utan sjukvård. Men Macchiarini kommer att lämna KI när hans avtal löper ut den 30 november 2016.

En extern utredning har inletts för att granska hur KI agerat i ärendet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.