Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Mehmet Kaplan: De betedde sig som pirater

Mehmet Kaplan höll presskonferens på Arlanda.
Mehmet Kaplan höll presskonferens på Arlanda. Foto: HENRIK MONTGOMERY / Scanpix
När Miljöpartiets riksdagsledamot Mehmet Kaplan kom tillbaka till Arlanda sent på tisdagen beskrev han de israeliska kommandosoldaternas bordning av den båt han befann sig på som en attack av pirater. "De var maskerade och angrep oss på internationellt vatten. Sedan tog de våra pass ifrån oss och tog över båten.

Det var vid en presskonferens på Arlanda, en timma efter det att Mehmet Kaplan landat sedan han deporterats från Israel på tisdagen, som riksdagsmannen beskrev de senaste två dygnen.

– Det var som pirater hade anfallit oss. När de närmade sig vår båt tog de sig ombord via änterhakar på båda sidor. Vi backade upp till kommandobryggan och maskinrummet för att skydda dem men soldaterna, som hade rånarluvor på sig, använde elpistoler mot flera på båten - och det gjorde de vid många tillfällen. Sedan sköt de gummikulor mot dem som stod i vägen vid kommandbryggan. Ingen av de svenska deltagarna drabbades av detta men många andra. Vi försökte hela tiden visa att vi var utan vapen och att detta var vår båt.

Kaplan säger att angreppet inträffade 78 sjömil utanför den remsa som Israel betecknar som en säkerhetszon runt Gaza. Han upprepar att ingen av dem som befann sig ombord använde våld för att försvara sig.

– Vi var ett tjugotal på vår båt varav fem svenskar som fördes till ett interneringsläger. Där blev vi förhörda, fotograferade och fick lämna fingeravtryck. Sedan kördes vi till flygplatsen men det fanns inga plan som kunde ta oss till Sverige. Då skickades vi till ett förvar där vi fick sitta i nästan 24 timmar, jag själv, Henning Mankell och Viktoria Strand. Efter det flögs jag via Tyskland till Stockholm.

Mehmed Kaplan säger att han inte kunde se något av det som hände ombord på huvudfartyget "Marvi Marmara" som befann sig en sjömil från det fartyg han själv var på. Det var på det fartyget som minst nio personer dödades.

– Att möta civila aktivister med dödligt våld, det är något som man skulle kunna tänka sig sker mellan arméer, inte mot civila fartyg. De lyckades stoppa oss men de förlorade i det stora hela.

Kaplan berättar också hur en av svenskarna, Dror Feiler, blev mycket hårt behandlad och skadad när han ville ha tillbaka sitt pass, vilket också de andra försökte göra.

Han berömmer också den svenska ambassadören som ingrep snabbt.

– Hon är en livlina för de svenskar som sitter där i dag.

Mehmet Kaplan säger att han ser aktionen som en del av en utnötningstaktik mot Israel för att få blockaden mot Gaza upphävd. Han jämförde detta med hur apartheidregimen en gång tvingades överge sin politik på samma sätt, något som författaren Henning Mankell gjorde i en tidigare intervju med DN.se.

Kaplan befann sig ombord på den svenska båten "Sofia" när den stormades i måndags. Han var en av elva svenskar som deltog i konvojen. Kaplan lämnade Israel med flyg i dag klockan 21.38. Efter landningen träffade Kaplan först miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand i viprummet på Arlanda innan han mötte den församlade pressen.

Maria Wetterstrand säger till DN.se att hon räknar med att den svenska regeringen och Carl Bildt ska agera:

– Hela världen behöver en ny Israelpolitik och jag tror att det som nu har hänt är ett uppvaknande också för Israels vänner, säger hon.

På tisdagskvällenl landade också författaren Henning Mankell i Sverige. På Landvetter möttes han av bland andra Ekots reporter. För honom beskrev han fängelset som "ganska förfärligt" samtidigt som han inte säger sig förstå varför han sattes där tillsammans med Kaplan och läkaren Viktoria Strand.

– Vi blev anfallna av helikoptrar, speedboats, fartyg och massor av kommandosoldater, som går ombord och kapar båt efter båt. De skjuter människor som sover. Hur mycket än israelerna skriker att de har hittat vapen så är det nonsens, säger han till Ekot.

– På det fartyg jag fanns hittade de ett vapen, min rakhyvel. Den kom de faktiskt fram och visade, då förstår ni på vilken nivå det var.

Israels armé hävdar att de ombordvarande på huvudfartyget var beväpnade med påkar och järnrör samt i vissa fall med knivar. På en film som armén själv tagit syns hur soldater anfölls med långa påkar. Däremot har Israel, trots påståenden om att soldaterna också blivit beskjutna, ännu inte presenterat några bilder som visar detta.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.