Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Mentalt instabil” man bakom bombhotet på Arlanda

En ”mentalt instabil” man uppges ligga bakom bombhotet mot Germanvings flight 4U7251 på Arlanda. Stora delar av terminal 5 fick utrymmas. Mannen är nu omhändertagen av polisen. ”Han är misstänkt för grovt olaga hot”, säger Lars Byström på Stockholmspolisen.

Först efter fem timmar hävdes avspärrningarna.

– Flygplanet har flyttats från gaten för att underlätta för den övriga flygtrafiken och kommer genomsökas av tekniker. Men vår undersökning är inte klar, säger Towe Hägg på Stockholmspolisen.

Flygtrafiken på Arlanda har drabbats av förseningar med anledning av händelsen. Plan som skulle ha avgått från de berörda pirerna har inte kunnat lyfta. Ulf Wallin, pressinformatör på Swedavia, uppger att det är svårt att överblicka omfattningen av förseningarna men att man gör allt för att ta igen tidsförlusten.

– Det går i väg plan hela tiden, men dessvärre får resenärerna räkna med förseningar resten av eftermiddagen, säger han.

Swedavia rekommenderar resenärer att ta kontakt med sitt flygbolag för att få veta vad som gäller, och även kolla Arlandas hemsida för att få exakta tider på just deras flight.

Stockholmspolisen fick larm om ett bombhot mot ett flygplan på Arlanda klockan 08.53. Pir A och B på terminal 5 utrymdes och gaterna 1–10 och 11–24 spärrades av, enligt Swedavia. Både Germanwings plan och ett SAS-plan evakuerades.

Enligt Germanvings ligger vad som verkar vara en mentalt instabil man bakom bombhotet. Planet skulle ha lyft från Arlanda klockan 8.21, men kom inte i väg.

”I morse när flight 4U7251 från Stockholm till Hamburg höll på att bordas gjorde en till synes mentalt instabil man ett bombhot. Därför kontaktades polis och 49 passagerare ombads att stiga av planet. Mannen har nu omhändertagits av polis”, uppger Germanvings i ett mejl till DN.

Stockholmspolisen bekräftar att mannen är omhändertagen.

– En person omhändertogs 12.19 med stöd av polislagens elfte paragraf och personen ifråga är misstänkt för grovt olaga hot, säger presstalesman Lars Byström.

Han kan varken bekräfta eller dementera uppgifterna om att mannen uppges vara mentalt instabil.

– En läkare får göra den bedömningen.

Mannen fördes under eftermiddagen till sjukhus för att genomgå en psykiatrisk undersökning, enligt TT.

Enligt flera uppgifter till Aftonbladet ska en man ha uppsökt personalen på Germanwings plan.

– Han ska ha frågat efter någon som kan prata svenska, säger en källa till Aftonbladet.

Sedan ska mannen enligt en källa ha sagt:

– Han hade en känsla av att det var en bomb ombord på ett SAS-plan och att hans son packat ner en bomb i hans väska.

SAS bekräftar för DN att ett av bolagets plan med destination Helsingfors fick evakueras, men det ska inte ha framförts några hot mot planet. Ett hundratal passagerare var berörda.

– Det var en incident inne i terminalen som gjorde att polisen ville utrymma planet. Det skulle precis ha lyft när det hände, säger Henrik Edström, presschef på SAS.

Inrikes drabbades flygtrafiken inte alls av bombhotet.

Swedavia kommer nu att följa upp händelsen för att se över om man behöver utveckla sina säkerhetskontroller.

– Vi har en väldigt bra och hög säkerhet, och än så länge har inte polisen upptäckt något, säger Ulf Wallin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.