Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Mer pengar till Försvarsmakten

Regeringen föreslår en stegvis ökning av Försvarsmaktens anslag till förbandsverksamheten i höstbudgeten. Men Socialdemokraterna tycker att det bara är "puts i marginalen".

Anslaget höjs nästa år med 200 miljoner kronor och sedan med ytterligare 100 miljoner kronor årligen fram till och med 2017, rapporterar SVT Nyheter.

– Syftet är att genom att satsa mer på personal och övningar stärka försvarsförmågan, säger försvarsminister Karin Enström (M) till TT.

Under perioden 2014–2017 ökar därmed försvarsanslagen med totalt 1,4 miljarder kronor.

I förra höstbudgeten tillförde regeringen 300 miljoner kronor per år 2013–2014 och därefter 200 miljoner kronor årligen för att klara Jas-projektet.

– Den höjningen ligger nu kvar, säger Enström.

Peter Hultqvist (S), försvarspolitisk talesperson, pekar på att regeringen också vill att Försvarsmakten drar ned på personalkostnaderna, samt att försvarets merbehov av materielanslag är omkring 30 miljarder kronor de närmaste tio åren.

Höjningen i höstbudgeten löser inte det långsiktiga, enligt Hultqvist:

– Det är en puts i marginalen när det gäller de stora proportionerna, säger han till TT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.