Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Mer pengar till ideell läxhjälp

”Vi ser nu till att vi kan ha läxhjälp till dem som behöver det mest”, säger Gustav Fridolin.
”Vi ser nu till att vi kan ha läxhjälp till dem som behöver det mest”, säger Gustav Fridolin.

I dag tar regeringen beslut om att öka de öronmärkta pengarna till ideella föreningar som utför läxhjälp. Förordningen ändras också så att samtliga årskurser i grundskolan kan ta del av läxhjälpsbidraget.

På torsdagens regeringssammanträde tar regeringen beslut om ändring i förordningen om statsbidrag för läxhjälp. 390 miljoner kronor per år avsätts för ändamålet och ändringen innebär bland annat att de öronmärkta pengarna till ideella föreningar dubblas, från fyra till åtta miljoner.

– Vi är beredda att skjuta till mer av potten om det finns ett större intresse. Hittills har den ganska dåliga konstruktionen av stödet, som skapades av den förra regeringen, lett till att pengarna på långt när inte har använts, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) till DN.

Tidigare har skolor inte kunnat få statsbidraget om det inte var deras egen personal som genomförde läxhjälpen. I och med ändringen kommer skolor att kunna söka bidrag för att organisera hjälpen tillsammans med ideella föreningar.

– Medan de borgerliga var inne på skatteavdrag på läxhjälp till dem som kunde betala, ser vi nu till att vi kan ha läxhjälp till dem som behöver det mest. Vi vet att det är helt avgörande för att nå målen i nian, att ge de elever som behöver det mer tid, säger Fridolin.

Matilda Olsson är verksamhetsledare på Röda korset och frivillig läxhjälpare på ett boende för ensamkommande ungdomar i Stockholm.

– Hittills har vi fått gå en utbildning och sedan börjat jobba ideellt. Det är utbildningarna som kostar för Röda korset. Det jag hoppas på är att man i och med detta kan starta upp fler grupper så alla har möjlighet att få hjälp. Det känns som om det verkligen behövs.

Förordningen träder i kraft den 5 april 2016.

Fakta.

Huvudmän kan söka statsbidraget då de erbjuder sina elever hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie undervisningstid.

Ideella föreningar som arbetar med att ge läxhjälp eller annat skolarbete kan söka särskilt öronmärkta medel. Huvudmän kan också få bidrag för läxhjälp som arrangeras i samarbete med ideella föreningar.

Källa: Utbildningsdepartementet

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.