Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Mer regler för arbetskraftinvandrare

Regeringen och Miljöpartiet vill skärpa reglerna för arbetskraftsinvandring för att motverka slavlöner och missbruk av systemet. Kontroller av uppgivna villkor ska göras i efterhand och tillstånd ska kunna dras in.

– Det har förekommit missbruk, men i huvudsak har systemet fungerat bra, säger Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet på en pressträff med migrationsminister Tobias Billström (M).

– Ytterligare åtgärder behövs, men vi kommer inte att stänga dörren, säger Billström.

Enligt reglerna, som föreslås börja gälla i april nästa år, får Migrationsverket utökad tillgång till andra myndigheters register.

Arbetsgivare som inte lämnar uppgifter om anställningsvillkor riskerar böter eller fängelse.

LO hittar några bra saker i regeringens och MP:s förslag. Men det innebär inte någon avgörande förbättring för den enskilde arbetstagaren, vars utsatthet består.

– Den enskilde är inte så mycket hjälpt av detta. Det blir ett slag i luften som riskerar att träffa arbetstagaren, säger Thord Ingesson, utredare på LO.

De efterhandskontroller som nu, enligt migrationsministern, blir en stående uppgift för Migrationsverket innebär fortsatt att arbetstagaren är den som drabbas mest eftersom arbetstillståndet riskerar att dras in.

– Migrationsverket kommer för att kolla om folk utnyttjas men har fortfarande som främsta uppgift att dra in tillståndet, inte att hjälpa arbetstagaren, säger Ingesson.

En arbetstagare som inte får vad han utlovats i villkor kommer fortfarande att ha svårt att få rätt mot arbetsgivaren.

LO undrar varför regeringen och MP inte vill föreslå att anställningserbjudanden och de villkor som anges där ska vara juridiskt bindande. MP och regeringen hävdar att det skulle vara ett avsteg från den svenska arbetsmarknadsmodellen där fack och arbetsgivare avtalar om villkoren.

– Det har en samlad fackföreningsrörelse sagt att det inte skulle göra, säger Ingesson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.