Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-21 00:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/mer-snofall-pa-vag-dubbla-lagtrycksomraden-drar-in/

Sverige

Mer snöfall på väg – dubbla lågtrycksområden drar in

Dubbla nederbördsområden väntas leda till snöfall över stora delar av Sverige från torsdag och framåt. Foto: Jonas Berglund / TT

Mer snö är på väg in över Sverige. Under torsdagen börjar ett nederbördsområde vandra från söder till norr – och avlöses direkt av nästa.

Fredrik Tano
Rätta artikel

Just nu dominerar en högtrycksrygg över Sverige, som generellt leder till klart väder med kallare temperaturer. Onsdagens kyligaste notering stod Nikkaluokta för, med 38,2 minusgrader.

Något mildare temperaturer väntas i samband med att ett lågtrycksområde drar in över södra Sverige under slutet av veckan, vilket också kommer medföra nederbörd.

– Det drar in över Skåne under torsdagsmorgonen och vandrar sedan sakta norrut, samtidigt som snöfallet intensifieras på vägen. I de allra sydligaste delarna kan det vara snöblandat regn men i huvudsak handlar det om snö, säger Emilie Hörnqvist, meteorolog vid SMHI.

I Götalands kustband kan det vara någon plusgrad men annars lär det vara minusgrader i Sverige de kommande dagarna, med upp till 5–10 minus i Svealand och fortsatt 20–30 minus längst i norr. 

Nästan direkt efter att låtrycksområdet lämnat Götaland kommer sedan nästa in.

– På lördag kommer det ytterligare ett snöområde söderifrån och går i en liknande bana norrut. Så då börjar det om igen, säger Emilie Hörnqvist.

I slutet av förra veckan orsakade ymnigt snöfall problem på vägarna på flera håll i landet. I Västsverige kom det två–tre decimeter nysnö på sina håll, men några sådana mängder väntas det inte denna vecka.

– Tar vi Stockholm som exempel så ser det ut att komma runt två till fem centimeter under fredagen. Det blir inte så intensivt snöfall men däremot kan det snöa under lång tid, säger Emilie Hörnqvist.

Att snöfallet inte ser ut att bli ymnigt gör också att det inte väntas några större problem på vägarna, även om det lokalt kan uppstå viss snöhalka.