Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Mest uppseendeväckande är att V vill höja försvarsanslaget”

Tre frågor till DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg om försvaret.

I dag, tisdag, avslutas Folk och Försvars rikskonferens i Sälen. Vad är det mest uppseendeväckande som har hänt idag?

– Vänsterpartiets försvarspolitiska talesperson, Torbjörn Björlund, har krävt högre försvarsanslag och talat om dramatiska ökningar från dagens 1,15 procent av BNP. När jag talade med honom efter hans framträdande så sade han att det handlade om att på sikt nå upp till spannet 1,5-1,7 procent av BNP. Det handlar i så fall om tvåsiffriga miljardbelopp i ökade försvarsanslag.

Hur kommer det sig att ett parti med en stark pacifistisk falang talar om många miljarder i högre försvarsanslag medan traditionellt försvarsvänliga partier som M, FP eller KD inte gör det?

– Vänsterpartiet säger att det nationella försvaret behöver stärkas för att Sverige ska kunna fortsätta att vara alliansfritt. Men det återstår att se hur V ska kunna finansiera satsningen. Det pågår nu diskussioner om en överenskommelse mellan partierna om framtidens försvar, inom ramen för Försvarsberedningen. De andra partierna har inte velat visa korten ännu genom att sätta siffror på sina mål. Men det skulle förvåna om de talade om många miljarder kronor i årlig anslagsökning under den kommande mandatperioden.
Omsvängningen kommer att göra det lättare för V att diskutera försvarssatsningar med Socialdemokraterna. Försvars- och säkerhetspolitiken skiljer sig dock fortfarande åt mellan de rödgröna. MP är det mest försvarskritiska partiet nu.

ÖB och försvarsministern talade också i Sälen idag. Vilket var deras budskap?

– De beskrev att försvaret fungerar ganska bra idag, men det finns vissa mindre brister som behöver rättas till. ÖB varnade för att göra stora förändringar i försvarets organisation i det försvarsbeslut som ska fattas nästa år. Såväl KD som FP och S har de senaste dagarna talat om sådan förändringar. Också Försvarsberedningens moderata ordförande, Cecilia Widegren, har talat om att försvaret ska dimensioneras utifrån de nationella behoven och ambitionerna för internationella militära insatser minskas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.