Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Metros ordförande: Fel av mig att ställa upp för Nyheter Idag

Foto: TT

Metro är i blåsväder efter intervjun med den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag. Två kolumnister har slutat och Miljöpartiet vill riva SL:s avtal med Metro.

Nu säger styrelseordförande Christen Ager-Hanssen att han inte hade ”en susning om vad tidningen stod för”.

– Hade jag vetat hade jag aldrig ställt upp, säger han till DN.

 

Metros ägare och styrelseordförande fortsätter att vara i blåsväder efter intervjun på högerpopulistiska sajten Nyheter Idag i lördags.

Läs också: Metros ägare ville sparka journalist

Bland annat kallar en av Metros nya ägare, Mats Qviberg, en av Metros journalister för ”en typisk stalinist som vi borde bli av med” och att han kunde tänka sig ett samarbete med Nyheter Idag.

Miljöpartiet reagerade starkt på Metros uttalande om ett samarbete och tänker nu se över avtalet med SL, enligt Aftonbladet.

Dessutom lämnar nu två kolumnister, Viktor Banke och Evyn Redar, tidningen. På Twitter skriver Evyn Redar att hon inte gillar ”tidningens färdriktning”.

Även Viktor Banke förklarade i lördags att han lämnar Metro efter att ha läst intervjun på Nyheter idag. 

Metros chefredaktör Staffan Erfors har också tagit avstånd ifrån Mats Qvibergs uttalande om att sparka journalister som han inte gillar: ”Det är jag och redaktionsledningen som leder och fördelar arbetet på redaktionen, att vi på allvar skulle ’rensa ut stalinister’ är befängt”, skriver han i ett pressmeddelande.

Nu träder Christen Ager-Hanssen fram och bryter tystnaden. Till DN säger han att deras medverkan i Nyheter Idag var ett misstag.

– Det var fel av mig att träffa Chang Frick (tidningens reporter och chefredaktör). Och det kan aldrig bli tal om något samarbete med en sajt som Nyheter Idag.

Om Qvibergs uttalande om att sparka journalister säger han:

– Det är helt fel att kräva något sådant, Mats Qviberg har ingenting att säga till om i sådana fall. Det är bara Qvibergs åsikt.

På frågan om Ager-Hanssen verkligen inte kände till vad Nyheter Idag är för sajt svarar han att han tittat på sajtens siffror och trafik, men inte alls på innehållet.

– Jag hade inte en susning om vad den här tidningen stod för. Hade jag vetat hade aldrig ställt upp.

I en tidigare intervju med DN säger Nyheter Idag:s reporter att både Qviberg och Ager-Hanssen visste vad Nyheter Idag är för sajt. Vilket det framgår i intervjun som reportern spelade in. Där kan man höra Christen Ager-Hanssen berätta att han hade ”analyserat sajten väl” och att han gillade trafiken som sajten har.

På Twitter skriver Christen Ager-Hanssen att han har skickat ut ett mejl till alla medarbetare i Metro-koncernen där han bland annat skriver att han starkt tar avstånd från Nyheter idag och deras åsikter.

Christen Ager-Hanssen säger att han brinner för Metro som en gratistidning som ska finnas till för dem som inte har råd att köpa en vanlig tidning.

Vad säger du om Metros Viralgranskaren?

– Viralgranskaren är ett fantastisk koncept, som är en viktigt del av Metro och den idén vill jag satsa på även fortsättningsvis och även ta det utanför Sverige.

Hur ser du på att två kolumnister har valt att sluta skriva för Metro efter er intervju med Nyheter Idag?

– Jag beklagar att de slutat, men jag kan aldrig tvinga någon att jobba på Metro. Jag vill att de som jobbar där också ska brinna för tidningen.

Framtiden för Metro ska finnas i både pappersformat och på nätet, även om Ager-Hanssen inser att papperstidningen kanske kommer att få hårdare konkurrens. För DN beskriver han vad han kallar en ”mycket stark digital satsning”:

– Vi kommer att satsa på papperstidningen så länge den fungerar. Men vi kommer att lägga mycket energi på nätet. En egen daglig nyhetssajt, Metro 24, kommer att lanseras till hösten, med snabba och bra nyheter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.