Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Michael Winiarski: Ingen egentlig rysk dementi

Tre frågor till DN:s utrikespolitiska kommentator Michael Winiarski om ryska uttalanden om operationen i Stockholms skärgård.

Rysslands försvarsministerium har på söndagen gått ut med en kommentar till jakten på undervattensverksamhet i Stockholms skärgård. Hur ska uttalandet tolkas?

– Det är oerhört luddigt formulerat, och innehåller ingen egentlig dementi att en rysk ubåt skulle ha befunnit sig på svenskt vatten. Vad som sägs är att ”ryska ubåtar, liksom övervattensfartyg, fullföljer enligt plan de uppdrag de har på världshaven”. Nyckelmeningen är att det inte har förekommit några ”onormala och, än mindre, akuta nödsituationer”. Man förnekar alltså inte att ryska farkoster har sänts in till Stockholms skärgård, bara att det skulle ha varit en som skadats eller på något annat sätt kommit i nöd. En ytterligare tolkning är att ryssarna genom att inte kommenterar den misstänkta gränskränkningen signalerar att de tar sig rätten att fara in och ut i på svenskt territorium.

Varför går de i så fall alls ut med ett uttalande?

– Det kan man bara spekulera om. Det är en anmärkningsvärd sak att den ryska militären på sin officiella internetsajt kommenterar vad svenska medier publicerar, i detta fall Svenska Dagbladets uppgifter om en skadad rysk ubåt. Att det är en ytterst vag formulering kan beror på att det faktiskt finns, eller har funnits, någonting i de svenska vattnen, och man vill inte på bar gärning bli avslöjad med att ljuga.

Hur har ryssarna brukat hantera liknande tidigare fall?

– Så länge det går att förneka oegentligheter eller kränkningar av andra länders territorium gör man det. Men tröskeln för att ljuga har blivit allt lägre på senare tid. Ibland har man fastnat med fingrarna i syltburken, men ändå förnekat det uppenbara. Ett exempel är när en helt förband ryska fallskärmsjägare greps i östra Ukraina i augusti – 30 kilometer från gränsen till Ryssland – så förklarades det med att de gått vilse.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.