Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Midsommar med fylla, bråk och rån

Midsommarfirande, fylleri, bråk och rån. Natten till midsommardagen var hektisk för poliser runt om i Sverige. Men i Göteborg var det inte värre än en vanlig helg, enligt ledningscentralen för polisen i Västra Götaland.

Stockholms län

I Sollentuna centrum, norr om Stockholm, knivskars en man och polisen har startat en förundersökning om mordförsök. Poliser hittade offret efter larm om att flera personer slagit sönder en buss i området. Ingen misstänkt är gripen.

I Norsborgs centrum, söder om Stockholm, hittades en misshandlad man som fick vård på sjukhus. Men inte heller för denna händelse finns någon misstänkt.

I en båtolycka på Sollekroka utanför Värmdö skadades fem personer i 20-årsåldern. En kvinna skadades allvarligt.

Stockholmspolisen uppger att de har haft fullt upp under natten, som tillsammans med nyårsafton är den där det händer mest som polisen är inblandade i. Polisen uppger för DN.se att det har det varit en strid ström av fylla, fester och bråk under kvällen. Arbetsbördan har varit ungefär som tidigare midsommaraftonskvällar, uppger polisen.

Södermanlands län

Ännu längre söderut, vid Valåker i Hölö, krockade en polisbil med en personbil som tidigare varit nära att köra på poliser i en trafikkontroll. Föraren togs med till polisstationen i Södertälje för kontroll av nykterheten.

– Det är mer att göra för oss än en vanlig helgnatt, sammanfattar Towe Hägg på Stockholmspolisens ledningscentral.

Örebro län

I Örebro län togs ett femtontal personer omhand för fylleri, vilket motsvarar en vanligt fredag, enligt polisen. Man har dock fått in ett tjugotal fall av misshandel, bråk och olaga hot, vilket är ovanligt mycket. Tidigare år har det varit mycket att göra vid Brevens bruk, men där var det lugnt i år, meddelar polisen. Istället var bråken utspridda över hela länet.

Det rör sig om ett par fall av misshandel inom familjen, och bråk mellan olika grupper. Den allvarligaste händelsen kom in vid 22-tiden, då en man fick käken avslagen med en krocketklubba.

Skåne län/Blekinge län

I Malmö arbetade polisens bombtekniker med att undersöka ett misstänkt föremål utanför vårdcentralen i Kroksbäck. Föremålet visade sig dock vara ofarligt.

Under natten mot midsommardagen blev två personer misshandlade under ett bråk i Veberöd.

– En av dem är allvarligt skadad, säger Calle Persson vid Malmöpolisen.

Ingen är gripen för den grova misshandeln.

Lennart Hornemark säger att midsommarfirandet i Skåne och Blekinge har varit lite lugnare än tidigare år, och jämför polisens arbetsbörda med en vanlig lönehelg.

– Men det har varit en del fylleri och misshandel, berättar Lennart Hornemark.


Dalarnas län

I Dalarna, dit många åker för att fira midsommar, var det förhållandevis lugnt enligt polisen.

– En trevlig och bra midsommar, sammanfattar Göran Lekander, länets vakthavande polisbefäl.

Västmanlands län

Firandet i Västmanlands län gick lugnt till, enligt polisen. Sju personer omhändertogs för berusning. Fem fall av misshandel inträffade, varav en av misshandelsfallen var grovt. Fyra personer misstänkts för rattfylleri, varav en av dem är drograttfylla.

Värmlands län

I Värmland inträffade 186 incidenter som krävde polisens uppmärksamhet under midsommarafton.

I Torsby greps en man i 70-årsåldern misstänkt för misshandel av sin fru. Även i Säffle misstänks en man, denne i 40-årsåldern, för att ha misshandlat sin fru. I Kristinehamn blev en 25-åring sparkad i ansiktet och fick föras till sjukhus i Karlstad.

I Glava bröt sig en person in på en pizzeria och stal växelkassan. Flera inbrott har skett på samma ort. Flera fall av rattfylleri rapporteras, och ett fall av ringa narkotikainnehav.

Kalmar län/Kronoborgs län

Öland har också gott om midsommarturister, men inte heller där inträffade några allvarligare brott. På samma sätt beskrev polisen firandet i resten av Kalmar län och i Kronoberg.

– Mycket fylla stök och bråk, men inga allvarligare händelser, säger Catarina Karlsson, länsvakthavande polisbefäl i Kalmar och Kronoberg.

I Borgholm på Öland omhändertog polisen ett 20-tal fyllerister. Där inträffade också fem fall av misshandel och två rattfyllerier.

En 23-årig man med svåra brännskador kom vid fyratiden på lördagsmorgonen in till sjukhuset i Oskarshamn. Mannen hade voltat med sin bil.

– Han är svårt brännskadad. Bilen var helt utbränd när patrullen kom till platsen, säger Alf Jacobsson, vakthavande befäl vid Kalmarpolisen.

Under midsommarnatten passade någon eller några på att plocka till sig datorer, mobiltelefoner och alkohol ur tält, förtält och hyrstugor på Lysingsbadets camping i Västervik.

Polisen har fått in en lång rad anmälningar från bestulna campare och är ganska säker på att det kommer fler. Ingen är ännu gripen, men enligt Catarina Karlsson, vakthavande befäl vid polisen i Kalmar och Kronoberg, finns eventuellt två misstänkta.

Hallands län

I Hallands län stack ett antal grova misshandelsfall, ett mordförsök och en våldtäkt ut under midsommarafton, rapporterar Hallandspolisen. I länet togs totalt 29 personer in för fylleri. Sex misshandelsfall inträffade i Halmstad och två i Kungsbacka.

Uppsala län

I Uppsala län inträffade bland annat ett fall av misstänkt rattfylleri vid 18-tiden på midsommaraftons kväll. I Gottsunda tändes en moped på och vid 21-tiden anmälde en kvinna i Älvkarleby att hon hade blivit sparkad av sin sambo. 


Västerbottens län

I Umeå inträffade ett misshandelsfall vid ett-tiden på natten. En timme senare inträffade ett nytt fall av misstänkt misshandel i Umeå, där en kvinna ska ha misshandlat en man utomhus. I Skellefteå togs en man i 20-årsåldern misstänkt för rattfylleri.

Det har även förekommit omhändertagningar av berusade personer. Bland annat togs en man omhand i Umeå som slog sönder blomkrukor och uppträdde aggressivt.

Gotlands län

På Gotland var det en relativt lugn kväll för att vara midsommar, rapporterar polisen. Man har dock haft flera fall av misshandel. En person blev skallad och förd till sjukhus i Åminne vid 22-tiden på kvällen. En person blev misshandlad av en för honom okänd person i Visby vid två-tiden på morgonen.

Ett person uppger även att han blivit sparkad av flera personer strax innan fyratiden på morgonen i Södersund. Polisen har här lokaliserat några misstänkta gärningsmän. Ett fall av misshandel inom en relation har även rapporterats.
Ingen person har blivit omhändertagen för fylleri på Gotland under natten. 

Jämtlands län

I Jämtlands län har det rapporterats om minst fyra misshandelsfall under natten. Två i Strömsund, ett i Östersund och ett i Bergs kommun.

– Men i övrigt har det inte varit mer än en vanlig lönehelg. Det har varit mycket folk på vissa ställen, men på det hela tagt lugnt med tanke på att det var midsommarafton, säger Mikael Abramsson, vakthavande befäl vid Jämtlandspolisen.

Östergötlands län

112 polisiära händelser har inträffat under natten i Östergötlands län. Polisen har haft sex fall av fylleri. Två misshandelsfall har inträffat, ett i Norrköpingstrakten och ett i Linköping.

– Det har det varit relativt lugnt, med tanke på att det är midsommar,säger Jan-Erik Palmqvist, vakthavande befäl hos polisen i Östergötland.


Norrbottens län

Polisen i Norrbotten omhändertog ett tiotal personer på havsbadet i Piteå efter vad man betecknar som "ett smått oroligt midsommarfirande".

Gävleborgs län

I Gävleborg avlöpte midsommarfirandet relativt lugnt enligt polisen. Men det förekom en del fylleri och misshandel. I Ockelbo försökte en man med sin personbil köra på två personer på en mc. Han greps och anhölls, misstänkt för försök till grov misshandel och olaga hot.

Västernorrland

I Västernorrland hade man minst sex fall av rattfylleri under midsommaraftonskvällen och natten.

På kampingen i Kramfors var det stökigt under natten. Bland annat inträffade det skadegörelse och misshandel. En man uppgav att han blivit skuren i ansiktet. Flera fall av misshandel kom in under kvällen, och minst en person fick föras till sjukhus i Örnsköldsvik.

På en parkering i Sundsvall påträffade ordningsvakter ett bråk bakom Memento Palace. Två personer omhändertogs av ordningsvakterna och hörs under morgonen.

Västra Götalands län

Längs Bohuskusten – i orter som Marstrand, Kungshamn, Smögen och Grebbestad – ökade däremot fallen av fylleri och misshandel kraftigt. 29 personer omhändertogs för fylleri och i Kungshamn inträffade ett personrån vid en bankomat.

Jönköpings län

I Jönköpings län har ett tiotal personer omhändertagits för fylleri under midsommarafton. Polisen kan rapportera om en allvarligare händelse, en person misstänkts för en misshandel, eventuellt rubricerad som grov, som har skett inomhus i Jönsköping.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.