Migrationsdomstol ber om EU-hjälp för att tolka gymnasielagen - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Migrationsdomstol ber om EU-hjälp för att tolka gymnasielagen

Ytterligare en domstol avvaktar tillämpning av den så kallade gymnasielagen.

Migrationsdomstolen i Göteborg har i ett mål beslutat att först hämta in rättsligt stöd från EU-domstolen, något som ofta tar över ett år.

– Rättsläget är oklart och vägledning behövs, säger lagman Anders Hagsgård.

Lagen som var tänkt att ge unga ensamkommande en ny chans till uppehållstillstånd trädde i kraft den första juli. Sedan dess har Migrationsdomstolar i flera domar beslutat att inte tillämpa delar av lagen. Detta bland annat eftersom man ansett att lagens sänkta krav på att den sökande ska bevisa sin identitet inte är förenligt med EU-rätten. Andra har inte gjort samma bedömning, utan tillämpat lagen. 

Läs mer: "Domen är en tydlig markering – men inte vägledande" 

Efter de olika avgörandena har Migrationsverket beslutat att avvakta prövningen av de ärenden där den sökanden inte kan styrka sin identitet, tills dess att den högsta instansen, Migrationsöverdomstolen, har prövat saken. 

Nu har alltså Migrationsdomstolen i Göteborg beslutat att hämta in ett förhandsavgörande från EU-domstolen innan beslut fattas i målet i fråga. Detta eftersom olika besked kommit kring hur EU-rätten ska tolkas.

– Därför tycker jag att rättsläget är oklart och det som står till buds då är att man vänder sig till EU-domstolen och får hjälp med hur EU-rätten ska tolkas, säger lagman Anders Hagsgård.

Läs mer: Ytterligare en domstol slår ned på gymnasielagen 

Ett sådant avgörande tar dock många gånger över ett år att inhämta. 

– Man kan begära att få ett påskyndat förfarande och det kommer vi att göra, men det är svårt att få, säger Anders Hagsgård.

När förhandsavgörandet kommit är det sedan upp till domstolen att fatta ett beslut. Fram tills dess är det också upp till varje domstol och domare att fatta självständiga beslut utifrån lagstiftningen. 

Tidigare har domstolarna bedömt att över 5.000 ärenden, alltså fler än hälften av de som tros omfattas av lagen, kommer få sin ansökan prövad i domstol. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.