Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Migrationsministern attackerad med brandsläckare

Säpopersonal brottade ned den attackerande mannen. Han överlämnades senare till lokala polisen.
Säpopersonal brottade ned den attackerande mannen. Han överlämnades senare till lokala polisen. Foto: Peter Paulsson/Norra Skåne

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) attackerades på måndagseftermiddagen av en person som sprutade skum från en brandsläckare på honom vid ett flyktingboende i Broby i nordöstra Skåne.

En Säpovakt drog ned den attackerande mannen på golvet vid ministerns besök på det nedlagda Brobysjukhuset, som nu används som flyktingboende. Attacken ska ha skett när ministern var på väg ut från anläggningen.

– Det var ju en person som uppenbarligen stod och väntade på mig och sprutade skum över mig och det är klart att jag blev överraskad, men jag är helt oskadd, säger Morgan Johansson till P4 Kristianstad, och tillägger:

– Man ska inte ta för lätt på sådant här, kan inte bara säga att man går vidare, för det är klart att det är allvarligt.

Ministern var på besök på boendet, som är ett ungdomsboende för bland annat ensamkommande flyktingbarn.

– Personen togs omhand av Säkerhetspolisen och har överlämnats till vanliga polisen. Jag utgår ifrån att det var en förvirrad person, säger Kristian Brangenfeldt, pressekreterare hos Morgan Johansson, till DN.

Efter incidenten fortsatte Johansson sitt program som planerat.

– Han har tvättat av sig. Det var ingenting allvarligt, säger Brangenfeldt.

Fredrik Milder, pressekreterare vid Säkerhetspolisen, bekräftar för DN att Säpopersonal ingrep när mannen attackerade Morgan Johansson.

– Det var en incident på ett flyktingboende på måndagseftermiddagen. Livvakten gjorde ett snabbt ingripande och oskadliggjorde den attackerande mannen. Skyddspersonen blev inte skadad fysiskt, säger Fredrik Milder.

Mannen fördes undan och överlämnades senare till lokal polis, enligt Milder.

– Vi har ingen uppgift om att något hot framförts. I nuläget är ärendet ett fall för lokala polisen, säger Milder.

Jahangir Hejazi, verksamhetschef vid flyktingboendet, säger till TT att mannen inte sade eller ropade någonting. Det finns ingen förklaring till varför han sprutade skum mot den gästande ministern.

Enligt polisen är den gripne en man i 25-årsåldern som bott på boendet under ett antal veckor. Han misstänks för misshandel men har släppts av polisen.

Jahangir Hejazi berättar att den asylsökande mannen haft ett utbrott vid ett tidigare tillfälle, för cirka en och en halv vecka sedan.

– Då slog han sönder en lucka till receptionen, säger Hejazi.

Flyktinganläggningen ligger i Broby, huvudort i Östra Göinge kommun i nordöstra Skåne. Senare under måndagen deltog Morgan Johansson i ett offentligt möte i kommunen, uppger TT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.