Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Migrationsministern: ”Väntan på asyl måste kortas”

Migrationsverkets handläggningstider måste kortas. Det säger nya migrationsministern Heléne Fritzon (S) i sin första stora intervju som statsråd.

– Jag har fått ett mycket tydligt löfte från generaldirektören. Handläggningstiderna för ensamkommande barn ska ner, och jag kommer att följa den utvecklingen mycket noggrant.

Det är torsdag den 10 augusti. På Medborgarplatsen i Stockholm sitter ett hundratal ungdomar. De sittstrejkar i väntan på att Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik ska tala med dem. De vill prata om Sveriges utvisningar till Afghanistan, dit många har kopplingar och en del utvisningsbeslut. De kräver att utvisningarna stoppas. Några kilometer därifrån – i Rosenbad – sitter Mikael Ribbenviks nya chef, migrationsministern Heléne Fritzon (S).

När DN träffar henne berättar hon att hon har planer på att besöka manifestationen, men att hon inte vill att medier ska bevaka när det sker.

– Vi har inte tänkt göra någon stor grej av det.

Vad vill du prata med dem om?

– Jag vill lyssna. Det tycker jag är viktigt att göra. Och det är det jag känner den största ödmjukheten inför med det här uppdraget, att det är människor och människoöden. Då är det väldigt viktigt i mitt uppdrag och med mitt ansvar, att vi har ett system som har ordning och reda så att vi vet vad som gäller för människor i den situationen.

Vad skulle du vilja säga till den 18-åring som står inför en utvisning till Afghanistan och fruktar för sitt liv?

– Jag tror att jag allra först skulle vilja lyssna och jag vet ju egentligen deras högsta önskan. Och de förväntningar som finns på mig i det läget är sannolikt att man vill veta hur det svenska systemet fungerar.

Jag vill lyssna. Det tycker jag är viktigt att göra. Och det är det jag känner den största ödmjukheten inför med det här uppdraget, att det är människor och människoöden.

Socialdemokraten Heléne Fritzon, 56, är en politisk veteran. I början av året meddelade hon att hon efter 25 år i kommunpolitiken skulle lämna sitt uppdrag som kommunalråd i Kristianstad. Men i stället för att lämna politiken tog hon i samband med julikrisen rollen som migrationsminister i Stefan Löfvens ombildade regering. Kanske är det av försiktighet inför sin nya position som Heléne Fritzon i sin första stora intervju som statsråd är vag och ibland direkt undvikande i sina svar till DN. På flera frågor ber hon att få återkomma när hon skapat sig en bättre bild.

Ett område som Heléne Fritzon har en tydlig uppfattning om är Migrationsverkets långa handläggningstider. DN har rapporterat om att ensamkommande barn som väntar på besked om asyl i snitt har väntat omkring 600 dagar. För vuxna är det cirka 500 dagar.

– Det är en fråga som jag kommer att prata med generaldirektören om. Jag har varit väldigt tydlig med att jag vill att handläggningstiderna ska ned. Handläggningstiderna påverkar statens planering, kommunernas mottagande och den enskilde i väldigt hög utsträckning.

Under tiden man väntar så är det många som hinner fylla 18 eller bli uppskrivna i ålder och därför får en annan bedömning. Är det rättssäkert att det är så många som får en helt annan bedömning bara för att väntetiden är så lång?

– Ordningen är ju den att det är åldern man innehar vid prövningstillfället som gäller. I all svensk lagstiftning finns det ju en väldigt viktig skillnad efter det att man fyllt 18.

Men är det rättssäkert att det är väntetiden som avgör?

– Det är det system vi har och då är det rättssäkert. Så här spontant kan jag säga att jag inte kan se något system som kan vara bättre i det avseendet.

Det finns förslag om att de som kom till Sverige som barn ska få bli prövade som barn. Är det uteslutet?

– Det är ingenting som vi har pratat om nu. Och det är ingenting som jag ser att vi skulle hjälpa den här ordningen med. Vi har nu fått besked att de som kom 2015 och 2016 ska få sina ärenden prövade före årets slut. Då är det väl så viktigt att det är rättssäkert i förhållande till när de kom. De reglerna var ju kända när de kom till Sverige.

Hur ser du på möjligheterna att göra upp om migrationspolitiken över blockgränserna?

– Jag har absolut en jättehög ambition om det. Jag tycker att det är otroligt viktigt och jag är glad över överenskommelsen som min företrädare har gjort. Jag vill gärna signalera till de andra politiska partierna att jag är genuint intresserad av en bred samverkan i de här frågorna.

Regeringen presenterade i höstas förslag på hur fler personer som har fått avslag på sin asylansökan ska lämna Sverige. Bland annat föreslogs att polisen lättare ska kunna göra inspektioner på arbetsplatser och få större befogenheter att sätta personer i förvar i väntan på utvisning. Heléne Fritzon säger att det inte är uteslutet med fler förslag av den typen, men vill inte ta ställning till något av de andra partiernas förslag i frågan.

– Jag är öppen för fler sådana förslag. I det här med ordning och reda är det otroligt viktigt att vi har system som fungerar.

Läs mer: Ingen gripen för nazistattack mot flyktingar på Mynttorget

I slutet av förra året var 65,6 miljoner människor på flykt, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. Det är det högsta antalet hittills. I mitten av förra året började en tillfällig asyllagstiftning gälla med bland annat tillfälliga uppehållstillstånd och begränsad anhöriginvandring, som placerade Sveriges asylregler på EU:s miniminivå. Men Heléne Fritzon vill inte prata om migrationspolitiken efter att den tillfälliga lagen upphör 2019 utan att prata om det gemensamma asylpaket som diskuteras inom EU.

– Jag var ju med på den lokala nivån när den tillfälliga lagen kom och jag kan inte annat än att konstatera att den har nog varit helt nödvändig. När vi inleder samtalen på Europanivå så blir en väldigt viktig fråga hur det nya asylsystemet inom Europa kommer att se ut. Jag ser en direkt koppling mellan det och den tillfälliga lagen. Den tillfälliga lagen var ju ett sätt att få fler länder i Europa att ta sitt ansvar.

Hur länge kan Sverige vänta på EU, om det inte finns ett gemensamt asylpaket när den tillfälliga lagen slutar gälla?

– Det är en hypotetisk fråga du ställer. Jag är fullt och fast övertygad om att vi ska nå en överenskommelse på EU-nivå. Någon annan signal vill jag inte sända.

Vad kan Sverige gå med på i en gemensam EU-lagstiftning, kan man gå med på tillfälliga uppehållstillstånd som huvudregel?

– Det finns jättemycket i det som jag nu ska fördjupa mig i, vad som ska vara fortsättningen på den svenska linjen. Jag kommer att gå igenom detta väldigt noga med de protokoll som finns i tidigare förhandlingar och diskutera detta med min företrädare på posten.

Tycker du att Sverige ska ha tillfälliga uppehållstillstånd?

– Det är ju en tillfällig lag och det ligger ett uppdrag att vi värderar den tillsammans med uppdraget om ett gemensamt asylsystem på EU-nivå.

Vad tycker du?

–  Jag tror att det har varit viktigt i det läge som vi haft och vi får göra en bedömning av hur det ska se ut framöver. Det får vi återkomma till.

Du har ingen uppfattning i den här frågan?

– Det tror jag inte att någon kan ha i dag. Det här är en jätteviktig process, för det handlar också om hur vi agerar i förhållande till andra länder i EU, vilken position Sverige ska ha i det avseendet.

Ett par timmar efter intervjun meddelar Heléne Fritzons pressekreterare att ministern har varit vid Medborgarplatsen och pratat med ungdomarna där. Hon vill inte säga något om hur hon upplevde besöket. Fatemeh Khavari är talesperson för ungdomarna på Medborgarplatsen och säger att hon är glad att Heléne Fritzon tog sig dit.

– Det var jättestort för oss, vi är väldigt tacksamma. Men vi fick inga tydliga svar när vi ställde frågor. Det verkade som att hon ville säga något, men hon sa bara att det är Migrationsverkets ansvar. Hon skulle kunna svara oss så mycket bättre. Men det var bra att hon sa att hon har förtroende för Migrationsverket och deras beslut. Det är bra för då kommer Mikael Ribbenvik inte kunna säga att det är någon annan som bestämmer, säger Fatemeh Khavari.

Migrationsministerns besök filmades av personer på plats. Enligt ministerns pressekreterare stannade hon i närmare 20 minuter, då hon även svarade på frågor från deltagare i manifestationen.

– All den empati ni känner, jag förstår den. Mitt uppdrag är att hålla ordning på svensk lagstiftning, säger hon på videoinspelningen.

Jawad tvångsutvisades: ”Jag trodde att jag skulle dö när som helst”

Heléne Fritzon.

Befattning: Migrationsminister och biträdande justitieminister.

Ålder: 56.

Bostadsort: Kristianstad.

Familj: Maken Henrik Fritzon, socialdemokratisk ordförande i Region Skånes regionstyrelse. Fem barn.

Politisk bakgrund: Har varit kommunstyrelsens ordförande i Kristianstad och ledamot i styrelsen för Sveriges Kommuner och landsting, SKL. Hon har suttit i styrelsen för Fjärde AP-fonden och sitter i Socialdemokraternas partistyrelse och var under lång tid ledamot i det verkställande utskottet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.