Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Migrationspolitiken splittrar alliansen

Other: Lisa Mattisson

Moderaterna vill göra en kraftig åtstramning av migrationspolitiken. På sikt ska det inte gå att söka asyl direkt i Sverige, medborgarskap ska kunna återkallas och rätten till familjeåterförening begränsas. Men de övriga allianspartierna är tveksamma till flera av M:s förslag.

I dag, torsdag, öppnar Moderaternas partistämma i Örebro. Under fyra dagar ska Moderaterna lägga fast den politiska inriktningen och ge den nyvalde partiledaren Ulf Kristersson mandat att driva frågorna i valrörelsen.

Partistyrelsens förslag till stämman omfattar en rejäl åtstramning av migrationspolitiken. Tre år efter att den förrförre partiledaren Fredrik Reinfeldt sa åt svenskarna att öppna sina hjärtan vill Moderaterna nu kunna stänga gränserna, ompröva asylrätten på sikt och dra tillbaka medborgarskap även om det innebär att personen blir statslös.

– Det här är en fortsättning på det vi har drivit de senaste två åren. Det är uteslutet att återgå till det som var tidigare, säger Johan Forssell (M), migrationspolitisk talesperson.

Moderaterna vill stärka EU:s yttre gräns och skapa ett system med kvotflyktingar. På sikt vill M att all asylprövning ska ske utanför EU – det ska inte längre vara möjligt att söka asyl direkt i ett EU-land. En sådan förändring kräver att Geneve­konventionen omprövas.

– Vi börjar inte där. Nu när den mest intensiva flyktingfasen har lagt sig funderar vi hur vi långsiktigt vill att människor ska komma till Europa. Vi menar att de fasansfulla resorna över Medelhavet som vi ser i dag måste få ett slut och då är ett kvotflyktingsystem den bästa lösningen, säger Johan Forssell.

Han är kritisk till att regeringen lutar sig allt för mycket mot att EU ska komma överens om en gemensam flyktingpolitik.

– Det är uppenbart att EU inte kommer att landa i en heltäckande migrationspolitik. Därför måste Sverige ha en nationell migrationspolitik, säger Johan Forssell.

Den politik som M beslutar om på stämman kommer också att vara grunden för den linje som partiet ska driva i förhandlingarna med sina borgerliga kollegor. Inom alliansen är det M och C som står längst ifrån varandra i migrationspolitiken.

– Jag upplever att det finns en större enighet än vad folk tror när det gäller det långsiktiga. Sen finns det en del andra frågor där vi gör lite olika bedömningar. Men vi har kommit överens tidigare, säger Johan Forssell.

Centerledaren Annie Lööf fastlog nyligen i en DN-intervju att för henne är det otänkbart att inskränka rätten att söka asyl för människor som tagit sig till Sverige. Men det är inte bara där som skillnaderna är tydliga mellan å ena sidan Moderaternas linje, å andra sidan Centerns och på vissa punkter även övriga borgerliga partiers.

Centern har inga förslag om särskilda kunskapskrav för medborgarskap. C anser dessutom att medborgarskap inte ska kunna återkallas. Centern är också det parti som tydligast argumenterar för att uppehållstillstånd ska vara permanenta, även om man i rådande situation accepterar att tillfälliga är huvudregel.

Liksom Liberalerna och Kristdemokraterna vill Centerpartiet utöka möjligheterna till familje­återförening, något som inskränktes genom ett riksdagsbeslut förra året. Där står såväl regeringen som Moderaterna för en hårdare linje.

För oss är det viktigt att vi har en migrationspolitik med ordning och reda men också medmänsklighet.

– Jag tror att vi har stora möjligheter att komma överens även om det skiljer en del i vissa konkreta frågor. Centerpartiet vill att det finns möjlighet till familjeåter­förening, att barn ska kunna återse sin mamma och pappa och det är något som Moderaterna inte står för. För oss är det viktigt att vi har en migrationspolitik med ordning och reda men också medmänsklighet, säger Annie Lööf.

Under onsdagens partiledar­debatt i riksdagen öppnade M-ledaren Ulf Kristersson för en block­överskridande överenskommelse om migrationspolitiken med Social­demokraterna. Idén får stöd av Liberalernas partiledare Jan Björklund.

– Jag delar ambitionen att vi måste hitta en blocköverskridande migrationsöverenskommelse. Från vår sida har vi några förslag, till exempel att de som har permanenta uppehållstillstånd bör få ta hit anhöriga. Men Sverige kommer inte kunna gå tillbaka till de regler vi hade 2015, säger han.

Statsminister Stefan Löfven noterade efter riksdagsdebatten att han och Ulf Kristersson verkar vara överens om att svensk asyllagstiftning inte bör avvika väsentligt från övriga EU-länders. På frågan om när en överenskommelse skulle kunna göras hänvisar statsministern till den utvärdering av nuvarande lagstiftning som ska göras nästa år.

Fakta.Partiernas syn på flyktingpolitiken

Moderaterna

Möjligheterna att söka asyl

• Vill att asylprövning på sikt ska ske utanför EU – det ska inte längre vara möjligt att söka asyl på plats i EU. Vill att Genevekonventionen omprövas.

Krav för medborgarskap

• Grundläggande kunskaper i svenska och om det svenska samhället. Krav på försörjning som inte är socialbidrag. Medborgarskap ska kunna återkallas om någon fått det på grund av mutor eller oriktiga uppgifter, liksom vid frivilligt deltagande i utländsk militär styrka.

Villkor för familjeåterförening

• Vill ha begränsad rätt till familjeåterförening. Vill samtidigt skärpa försörjningskraven för dem som vill ta hit familjemedlemmar. Utesluter därför inte att ta bort begränsningen om familjeåterförening.

Möjligheter att söka asyl på nytt

• Vill förlänga preskriptionstiden från fyra till tio år för när en asylsökande som fått avslag får lämna in en ny ansökan.

Gränskontroller av olika slag

• Vill skapa en gemensam nordisk gränskontroll mellan Danmark och Tyskland. Sverige ska bibehålla ID- eller gränskontroller mot andra länder. Vill även införa en krislag som gör att gränsen kan stängas om det kommer för många asylsökande under en kort period.

Uppehållstillståndens längd

• Tillfälliga uppehållstillstånd ska vara huvudregel för asylsökande. Ska kunna bli permanenta vid jobb och egen försörjning. Ingen ska utvisas så länge skyddsskäl föreligger.

Ömmande omständigheter som skäl till uppehållstillstånd

• Nej. Moderaterna stöder den tillfälliga lag som gäller för närvarande där detta har strukits.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Liberalerna

Möjligheterna att söka asyl

• Vill se fler lagliga vägar till EU och Sverige. Sverige ska verka inom EU för att göra det möjligt att få inresevisum för att söka asyl. Har drivit på för att Sverige nu ökar antalet kvotflyktingar.

Krav för medborgarskap

• Vill införa ett språk- och samhällsprov i samband med ansökan om medborgarskap. Medborgarskap ska inte kunna dras in, inte på grund av brottslighet eller av något annat skäl.

Villkor för familjeåterförening

• Även alternativt skyddsbehövande (krigsflyktingar från Syrien hör hit) ska ha rätt till familjeåterförening. 

Möjligheter att söka asyl på nytt

• Håller fast vid nuvarande regel att fyra år ska ha gått efter ett avslag.

Gränskontroller av olika slag

Försvarar den fria rörligheten inom EU. Avgörande är att EU:s yttre gräns fungerar. I direkta krislägen kan tillfälliga gränskontroller mellan EU-länder vara ofrånkomliga under en begränsad tid.

Uppehållstillståndens längd

• Godtar tillfälliga uppehållstillstånd i enlighet med migrationsöverenskommelsen. Är dock kritiska till regeringens korta uppehållstillstånd för alternativt skyddsbehövande som istället ska få treåriga tillstånd.

Ömmande omständigheter som skäl till uppehållstillstånd

• Ska återinföras.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Centern

Möjligheterna att söka asyl

Ser det som Sveriges plikt att alla som kommer till Sverige ska få sina asylskäl prövade här. Säger nej till inskränkningar, men vill kvalificera tillgången till vissa välfärdstjänster. För fler kvotflyktingar.

Krav för medborgarskap

• Föreslår inga skärpta krav för medborgarskap och anser inte att detta ska vara möjligt att dra in.

Villkor för familjeåterförening

• Anser att fler än i dag som har fått uppehållstillstånd ska ha möjlighet att återförenas i Sverige med sina anhöriga. Vill utöka rätten till återförening till fler än de närmast anhöriga under förutsättning att man kan försörja dem.

Möjligheter att söka asyl på nytt

• Håller fast vid nuvarande regel att fyra år ska ha gått efter ett avslag.

Gränskontroller av olika slag

Säger ja till gränskontroller vid behov men var hård motståndare till de id-kontroller som tidigare gällde.

Uppehållstillståndens längd

• Gick med på tillfälliga uppehållstillstånd i överenskommelsen 2015. Anser fortfarande att permanenta är bättre för integrationen, men ser överenskommelsen som utgångspunkten för framtida migrationspolitik.

Ömmande omständigheter som skäl till uppehållstillstånd

• Ska återinföras.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Kristdemokraterna

Möjligheterna att söka asyl

• Värnar flyktingkonventionen och rätten att söka asyl.

Krav för medborgarskap

• Medborgarskap ska kunna dras in om det erhållits genom muta.

Villkor för familjeåterförening

• Vill ge fler flyktingar som fått uppehållstillstånd möjlighet att återförenas i Sverige med sina anhöriga. Motsätter sig de inskränkningar som gjorts.

Möjligheter att söka asyl på nytt

• Håller fast vid nuvarande regel att fyra år ska ha gått efter ett avslag.

Gränskontroller av olika slag

• Vill inför transitzoner i anslutning till gränsövergångar där asylsökande ska registreras.

Uppehållstillståndens längd

• Tillfälliga uppehållstillstånd ska fortsätta vara huvudregel för alla utom kvotflyktingar, men tillstånden ska vara treåriga.

Ömmande omständigheter som skäl till uppehållstillstånd

• Ska återinföras 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.