Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Migrationsverket anmäler fler hot mot rikets säkerhet

Foto: TT

Migrationsverket har under årets första sex månader till Säpo anmält 130 asylsökande som misstänkta hot mot rikets säkerhet. Det är​ fler anmälningar än under hela förra året.

Förra året skickade myndigheten 120 misstänkta fall till Säkerhetspolisen, men hittills i år handlar det om 130 personer.

– Det säger inget om hur många som verkligen utgör ett hot mot landets säkerhet, men det säger att vi har hittat fler som vi misstänker för brottet, säger Mikael Ribbenvik, ställföreträdande generaldirektör på Migrationsverket.

Människor som misstänks för krigs- eller terrorbrott ska inte få asyl och uppehållstillstånd i Sverige, enligt lagstiftningen. När Migrationsverket misstänker att en asylsökande utgör ett hot mot rikets säkerhet ska det rapporteras till Säpo.

Anledningen till att fler terrormisstänkta asylsökande upptäcks beror på att konflikten i Syrien och Irak har pågått länge, enligt Mikael Ribbenvik. Det är inte längre bara offer som söker skydd i Sverige, utan även förövare. Han menar också att myndigheterna blivit bättre på att hitta terrormisstänkta, samt de asylsökande som kan ha begått krigsbrott.

– Det här är ju personer som inte är ärliga med sin identitet och som inte vill berätta om sitt förflutna i hemlandet. Därför utbildar vi vår personal för att höja kompetensen hos dem, om vad de ska leta och fråga efter. Jag kan givetvis inte berätta exakt vad det handlar om, säger Mikael Ribbenvik.

Sedan 18 juni samarbetar myndigheten också med Säpo för att hitta bland andra misstänkta terrorister. Säpo skriver i ett meddelande till DN att det ligger i deras uppdrag att förhindra att personer som är eller kan bli ett säkerhetshot mot Sverige etablerar sig här. Men ökningen i antalet anmälningar till Säpo i år var inte oväntad.

”Ökningen i antal ärenden är väntad, dels på grund av ökade volymer på Migrationsverket, dels på grund av fördjupad samverkan”, skriver Simon Bynert, kommunikationsstrateg på Säpo.

– Det är något som vi tar på största allvar eftersom det kan finnas stora säkerhetsrisker. Sverige ska inte vara en säker hamn för terrorister, utan asylsystemet är till för att skydda offren från förövarna, säger Mikael Ribbenvik.

Men kan det finnas terrorister och krigsförbrytare som faktiskt har fått uppehållstillstånd?

– Ja, så är det tyvärr. Vi utvecklar våra metoder, men det är klart att det inte är hundraprocentigt. Det finns exempel på krigsförbrytare som har avslöjats senare.

Det har också skett en fördubbling av asylsökande i Sverige som inte kan utvisas trots att de är misstänkta för terror- och krigsbrott. Det beror på att de riskerar att dödas eller utsättas för tortyr i hemlandet. Hittills i år har 41 asylsökande fått tidsbegränsade uppehållstillstånd på grund av det finns risk för deras liv. Förra året var det 20 personer. Majoriteten av dem är misstänkta för terrorism och krigsbrott, men några har en pågående sjukdomsbehandling i Sverige.

Det vanligaste är att dessa personer inte sitter i förvar, utan är ute i samhället under bevakning. Vissa av dem kanske aldrig kommer att utvisas.

– Nej, många gånger går det inte att utvisa en sådan misstänkt brottsling på grund av att risken för deras liv aldrig minskas. Vi skickar inte människor i döden, säger Mikael Ribbenvik.

Hittills i år har nära 32.000 människor sökt asyl i Sverige. Förra året var det cirka 81.500.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.