Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Migrationsverket: Därför har antalet asylsökande ökat dramatiskt

Priset på båtresan mellan Turkiet och Grekland har sjunkit för migranter.
Priset på båtresan mellan Turkiet och Grekland har sjunkit för migranter. Other: Santi Palacios/AP

Människor i en svår situation upplevde att Schengenområdets yttre gräns var öppen. Därför ökade antalet nya asylsökande dramatiskt efter sommaren, enligt Migrationsverket. ”Det blev en snöbollseffekt”, säger Merjem Maslo på omvärldsenheten.

I juli tog flyktingströmmen från Syrien in i Europa via Turkiet och Grekland ordentlig fart. Under sensommaren och hösten blev flyktvägen ett huvudalternativ även för afghaner och irakier, uppger Migrationsverket på sin hemsida.

Anledningen till att de flesta på flykt från Syrien, Afghanistan, Irak och Iran väljer just den här rutten är att sjöresan från Turkiet till de grekiska öarna är ganska kort. Dessutom sjönk priset för överfarten till cirka 1.000 euro per person i somras, då uppemot 10.000 migranter dagligen tog sig över sundet i mindre gummi- och fiskebåtar.

Antalet migranter ökade från drygt 6.600 i juni till nästan 39.200 i oktober. Enligt Migrationsverket beror den dramatiska ökningen på att människor i hemländer med ett dåligt säkerhetsläge har upplevt det som att Schengenområdets yttre gräns är öppen. Säkerhetsläget har inte försämrats, utan det är möjligheten att lätt ta sig in i Europa som har fått så många människor att samtidigt resa hit.

– När man såg att syrierna tog sig till från Grekland och vidare in i Europa såg andra grupper att det var möjligt att göra samma sak. Det blev en snöbollseffekt. Det kanske var psykologiskt, alla ville passa på att åka innan EU stängde gränsen, säger Merjem Maslo på Migrationsverkets omvärldsenhet.

Turkiet brottas med inrikespolitisk instabilitet och prioriterar inte gränsbevakningen mot Grekland – som i sin tur har stora ekonomiska problem och inte heller lägger fokus på att upprätthålla Schengens gräns.

Även opinionen i flera EU-länder har bidragit till den ökade flyktingströmmen. Synen på flyktingar blev mer positiv när bilden på den drunknade syriske treåringen Alan Kurdi publicerades i september. Migranterna har fått hjälp av frivilliga längs resrutten och asylsökande har hälsats välkomna i Tyskland och Sverige.

Ytterligare en orsak är att migranter inspirerar andra personer via sociala medier. De lägger ut bilder och berättar om sin resa på Facebook.

Men nu kan situationen vara på väg att förändras. Förra veckan slöt EU ett avtal med Turkiet om hårdare gränskontroll. Och i måndags stoppade turkiska myndigheter cirka 1.300 migranter som var på väg att ta sig över gränsen sjövägen.

– Den stora frågan är om Turkiet kan stoppa alla på flykt. Turkiet är bara en aktör i aktörskedjan och man ska inte lägga allt för stor vikt vid en enskild händelse.

Men redan några veckor innan överenskommelsen minskade antalet migranter kraftigt, sannolikt på grund av sämre väder och hårdare kontroller på Balkan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.