Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Migrationsverket erkänner fel om afghanska tolkar

Foto: Anders Wiklund/TT

Migrationsverket kritiseras nu i en egen utredning för hanterandet av afghanska tolkar som sökt skydd i Sverige. Myndighetens stabsjurist har även försökt påverka en domstol genom att komma med substanslösa påståenden om tolkarna.

Flera personer som arbetat som tolkar för de svenska ISAF-styrkorna i Afghanistan har under åren sökt uppehållstillstånd i Sverige. Många av dem fruktar för sina liv efter att de internationella styrkorna dragit ned på sin närvaro i landet.

I våras kunde DN avslöja att en stabsjurist på Migrationsverket i det dolda försökte förmå migrationsdomstolen i Malmö att neka tre tolkar uppehållstillstånd. Vid ett oannonserat besök på domstolen varnade hon för dittills okända uppgifter om tolkarna som gjorde att Säkerhetspolisen måste kopplas in. Migrationsdomstolen bedömde att uppgifterna saknade substans och biföll tolkarnas överklagan.

Tolkarnas advokater har även kritiserat stabsjuristen för att hon agerat i ärendet trots att hon haft en förutbestämd uppfattning. Som en följd av hennes agerande inledde Migrationsverket en egen utredning av stabsjuristen med hjälp av en extern advokatbyrå.

Utredningen som nu är klar bedömer inte att stabsjuristen varit jävig eller begått tjänstefel när hon hanterat tolkarnas fall. Däremot konstaterar den på flera punkter att hon agerat olämpligt och mycket olämpligt.

Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer delar utredningens slutsatser och är självkritisk.

– Vi har inte varit tydliga utåt med vad våra roller är i vår organisation, och uppenbarligen inte heller mot den aktuella tjänstemannen. Det är något jag tar till mig och som vi kommer arbeta med.

Har man från Migrationsverkets sida varnat domstolen för potentiella säkerhetsrisker, trots att det saknat substans?

– Jag kan bara konstatera att det inte fanns någon anledning för vår tjänsteman att göra det besöket på domstolen i den situationen, och jag har inga uppgifter om att vi har någonting av substans vad gäller säkerhetsfrågan.

Det låter inte särskilt rättssäkert?

– Jag kan bara säga det utredningen har sagt, att det inte var lämpligt. Det är något vi får hantera i det fortsatta arbetet.

Men utredningen kommer inte innebära några disciplinära påföljder för stabsjuristen.

– Däremot får det följder för min egen organisation att vi skyndar på arbetet med att tydliggöra rollerna. Resten är en arbetsledningsfråga mellan rättsavdelning och tjänstemannen, och det diskuterar jag inte i medier, säger Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer.

 Läs mer: Migrationsverket försökte hindra tolkarnas uppehållstillstånd

Fakta.ISAF-insatsen

Sverige var mellan 2002 och 2014 en del av den internationella ISAF-insatsen i Afghanistan.

Sedan insatsen avvecklades har ett 20-tal tolkar som då arbetade för Sverige fått hjälp att få skydd här eftersom deras liv ansetts vara i fara i hemlandet. Men de tolkar som avslutade sin anställning tidigare än 2013/2014 har inte fått samma stöd.

Migrationsdomstolen i Malmö beviljade i mars 2016 tre tolkar uppehållstillstånd. Det skedde efter att Migrationsverket gett dem avslag, eftersom myndigheten ansåg att de inte hade en särskild anknytning till Sverige.

Fortfarande finns flera tolkar i Afghanistan som hävdar att de arbetat för de svenska styrkorna och som hoppas på att få komma till Sverige.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.