Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Migrationsverket: Fler sjuka barn riskerar att utvisas

Other: Anders Wiklund/TT

Fler barn med uppgivenhetssyndrom riskerar att utvisas när de nu prövas mot den nya asyllagen. Detta enligt Migrationsverket, som håller på att ta fram ett nytt rättsligt ställningstagande för gruppen.

- Det ställdes lägre krav för att barn skulle få uppehållstillstånd på grund av sjukdom i den tidigare lagen, säger verkets rättschef Fredrik Beijer.

Den som sökt asyl efter den 24 november 2015 prövas enligt den nya, tillfälliga asyllagstiftingen, som är anpassad till EU:s miniminivå. Och det är först nu de första fallen av barn med uppgivenhetssyndrom börjar prövas enligt den nya lagen.

Läs även: Nioåriga Sabina är okontaktbar – ska utvisas

Redan i sitt remissvar konstaterade Migrationsverket att det kunde bli svårare för barn med uppgivenhetssyndrom att få uppehållstillstånd. I den tillfälliga lagen finns det inte längre något undantag för barn när det gäller sjukdom. Då krävs det att Sverige bryter mot en internationell konvention för att ett uppehållstillstånd ska kunna ges på de grunderna. Och det finns väldigt få internationella konventioner som handlar om just sjukdom, konstaterar Fredrik Beijer.

- Enligt en sådan konvention räcker det till exempel inte med att man skulle avlida om man utvisades, utan man måste dö under förnedrande former för att bryta mot den, säger Fredrik Beijer.

Fallen som rör barn med uppgivenhetssyndrom har precis börjat prövas enligt den nya lagstiftningen. Ännu har inget ärende gällande ett barn med uppgivenhetssyndrom prövats i Migrationsöverdomstolen, som ger vägledande domar, säger Fredrik Beijer.

- Så det är för tidigt att veta hur det här kommer att slå ut. Det vi gör nu är att ta fram ett rättsligt ställningstagande till hur vi på Migrationsverket ska hantera de här ärendena, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.