Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 14:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/migrationsverket-kallas-till-riksdagen-om-kamp-mot-fusk/

Svensk politik

Migrationsverket kallas till riksdagen om kamp mot fusk

Maria Malmer Stenergard är Moderaternas talesperson i migrationsfrågor.
Maria Malmer Stenergard är Moderaternas talesperson i migrationsfrågor. Foto: Jessica Gow/TT

Moderaternas försök att lagstifta från riksdagen om arbetskraftsinvandringen fick göra halt direkt. Ny information lades fram när det ansvariga utskottet sammanträdde på torsdagen. 

– Vi fick det på bordet nu och det är klart att jag ska läsa det, säger Maria Malmer Stenergard (M).

Moderaterna presenterade tillsammans med Kristdemokraterna ett förslag till ny lagstiftning när riksdagens socialförsäkringsutskott möttes på torsdagen. Syftet är att förenkla och effektivisera utbytet av information mellan myndigheter för att komma åt fusk i samband med arbetskraftsinvandring. 

De två partierna vill vinna stöd för att riksdagen på egen hand ska lagstifta om detta. Att riksdagen gör så är en mycket ovanlig åtgärd. M och KD motiverar det med att förslagen är färdigutredda men att regeringen trots det inte har kommit till skott.

Enligt ett förslag som DN tagit del av från Migrationsverket till regeringen i december krävs dock inte en omfattande lagstiftningsprocess. Det skulle enligt myndigheten räcka med ett regeringsbeslut om nya förordningar. Enligt uppgift till DN bereds frågan redan i regeringskansliet och ett beslut är att vänta de närmaste veckorna.

Maria Malmer Stenergard (M), ordförande i utskottet, kände inte till skrivelsen från Migrationsverket.

– Vi fick det på bordet nu från Socialdemokraterna och det är klart att jag ska läsa det, säger hon och fortsätter:

– Jag kan förstå att om Migrationsverket har väntat i flera år utan att få något resultat från regeringen så försöker man förstås finna nya vägar. 

Utskottet beslutade på torsdagens möte att kalla till sig Migrationsverket för att få höra mer om myndighetens syn på saken.

– Vi ska förstås lyssna noga, säger Maria Malmer Stenergard.

Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer kommenterar myndighetens förslag till regeringen så här i ett mejl till DN:

”Det skulle kunna möjliggöra bättre kontroller för oss att upptäcka fusk och brott inom arbetstillståndsprövningen. Det tror vi är ett steg i sätt riktning, men viktigt att komma ihåg är att inga beslut är fattade än i frågan.”

Justitieminister Morgan Johansson (S) uppger att de nya reglerna som ska ge Migrationsverket bättre åtkomst till uppgifter kan träda i kraft den 1 april i år.

Läs mer: Så vill regeringen och samarbetspartierna förändra arbetskraftsinvandringen