Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Migrationsverket nyanställer cirka tusen personer

Migrationsverket väntas ta emot cirka 95.000 asylsökande nästa år.
Migrationsverket väntas ta emot cirka 95.000 asylsökande nästa år. Other: MAJA SUSLIN/TT

Migrationsverkets personal tvingas arbeta kvällar och helger för att klara av den extremt stora stora mängden asylsökande. Nu nyanställer myndigheten cirka tusen nya personer. ”Många är stressade och mår inte bra”, säger fackordföranden Jörgen Broman.

Myndigheten bedömer att omkring 80.000 flyktingar kommer att ha sökt asyl i Sverige när året är slut. Majoriteten kommer från Syrien, Afghanistan, Somalia och Eritrea. Det är nästan lika många som rekordåret 1992, då 84.000 kom hit.

Situationen är mest ansträngd i Malmö, dit de flesta flyktingarna anländer.

Ordföranden för Sacos region Syd, Jörgen Broman, säger att läget har varit extremt ansträngt och att personalen är nära att gå på knäna. Värst var det i augusti då handläggarna hanterade 2.400–2.500 asylärenden i veckan i Malmö.

– Nu är vi nere på 1.400–1.500, men det är fortfarande ansträngt. Det svåraste är att se till att människor får mat och tak över huvudet, säger han.

För att lösa situationen måste personalen arbeta schemalagda kvällar och helger. Men det medför även en hel del övertid.

– Det finns inte chans att klara av det här på vanlig tid. Vi måste jobba fram till klockan 21 på kvällen och även arbeta lördagar. Det är mycket övertid också. Många är stressade och mår inte bra, framför allt de äldre.

John Andén, ordförande för Saco-S Migrationsverket säger att de asylsökande får vänta allt längre tid på att få sina ärenden utredda.

– Om en person registreras som asylsökande dröjer det fram till augusti nästa år innan utredningen startar på allvar.

För att hantera den stora flyktingströmmen planerar Migrationsverket att nyanställa fler till administration, asyl- och tillståndsprövning samt till mottagningssystemet. Rekryteringarna beräknas pågå under både 2015 och 2016.

– I storleksordningen handlar det om runt tusen personer. Men om det kommer att sluta på tusen huvuden eller om vi fördelar en del av pengarna på utveckling av teknik i stället är ännu inte klart, säger presschef Fredrik Bengtsson.

I dag har Migrationsverket cirka 5.000 anställda.

Facket vittnar om kvälls- och helgarbete, övertid och stressade anställda.

– Vi är medvetna om det. Sverige är ett av de länder som tar emot flest asylsökande i Europa efter Tyskland. För att möta behovet kan vi inte hålla fast vid femdagarsvecka. Vi försöker jämna ut arbetsbördan genom en flexibel schemaläggning, säger Fredrik Bengtsson.

Kommer tusen nya personer att vara tillräckligt?

– Det är den bedömningen vi gör, men det kommer att vara en utmaning att utbilda alla i tid.

Snittkostnaden för en anställd är cirka 600.000 kronor om året. Det innebär att nyanställningarna kommer att kosta myndigheten cirka 600 miljoner kronor varje år. 

Nästa år räknar Migrationsverket med att 95.000 personer kommer att söka asyl i Sverige.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.