Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Migrationsverket om Bert Karlsson: Vi håller med honom

Migrationsverket anser att Bert Karlsson har rätt på flera av de punkter han tar upp i sin debattartikel på DN Debatt.
Migrationsverket anser att Bert Karlsson har rätt på flera av de punkter han tar upp i sin debattartikel på DN Debatt. Foto: Adam Ihse/TT

Migrationsverket ger Bert Karlsson rätt på många av hans punkter om migrationspolitiken på DN Debatt. Båda pekar ut upphandlingsreglerna som ett stort problem. ”Vi håller med honom. Lagen är inte skapad för den situation vi befinner oss i”, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

Migrationsverkets prognos är att mellan 80.000 och 105.000 människor kommer söka asyl i Sverige i år. Den största utmaningen är boende. I dag tvingas myndigheten i hög utsträckning förlita sig på provisoriska boenden som vandrarhem och campingstugor. I slutet av 2015 räknar myndigheten med att ha 112.000 inskrivna asylsökande, varav de flesta behöver hjälp med boendet.

Många tvingas även bo kvar på Migrationsverkets anläggningar i brist på kommunala boenden trots att man har fått uppehållstillstånd. Enligt Fredrik Bengtsson väntar runt 11.000 personer på en kommunplacering. Snittiden är ungefär tre månader.

På DN Debatt för Bert Karlsson fram nio punkter som han anser skulle lösa många av dagens problem med asylmottagandet, bland annat en förändring av upphandlingsreglerna. Även om Migrationsverket inte håller med Karlsson på alla punkter får han medhåll där. Migrationsverket anser också att lagen är stel och fyrkantig och skapar problem när det kommer till den här typen av tjänster.

– Lagen har flera problem men framför allt att vi inte kan styra asylplatserna mot de kommuner som vi tycker ska ta emot fler. Lagen förbjuder oss att neka entreprenörer kontrakt när vi köper asylplatser i kommuner som redan har ett stort flyktingmottagande, säger Fredrik Bengtsson.

I samband med att ett nytt ramverk inom kort ska formuleras tänker det statliga verket utmana lagen.

– Vi kommer att lägga in en sådan punkt och välkomnar att få den prövad i domstol.

Bert Karlsson föreslår också större anläggningar för att lösa platsbristen, samt att de ska ha tillgång till service som sjukvård och skolor. Migrationsverket undersöker för närvarande möjligheten att driva boende i egen regi, och Bengtsson utesluter inte att det kan bli aktuellt. Ett förslag ska presenteras senare i år.

– Han har helt rätt, men vi har valt att inte ha de stora anläggningarna och det bygger på erfarenheter då vi själva drev förläggningar. Det blir ett samhälle i samhället. Det ville man komma ifrån med lägenhetsboende för att snabbare komma in i samhället. Nu har vi tvingats överge den tanken på grund av platsbehovet, säger Fredrik Bengtsson.

Liksom Bert Karlsson förordar Migrationsverket mer långsiktighet i asylfrågan, och att flera aktörer som kommuner och Arbetsförmedlingen är med från början i ett asylärende för att den sökande snabbare ska kunna integreras och få ett jobb. Det skulle kunna förändra bilden av att se asylboenden som en börda och i stället se det som en resurs som inte minst bidrar till arbetstillfällen i kommunerna, menar verket.

– Problemet för kommunerna i dag är ryckigheten med tillfälliga boenden där vi är några månader och sedan försvinner. Och för de asylsökande blir väntan ofta tuff, de sitter på en anläggning och gör ingenting trots att de har olika yrkesutbildningar, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.