Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Migrationsverket stäms på 250 miljoner kronor

Foto: NTB Scanpix/TT

Företaget bakom kryssningsfartyget Ocean Gala – som skulle användas som asylboende – stämmer Migrationsverket på minst en kvarts miljard kronor.

Tanken var att fartyget Ocean Gala skulle lägga till vid hamnen i Utansjö nära Härnösand och fungera som ett boende för asylsökande. Totalt skulle närmare 1.800 personer kunna ha sitt uppehälle på det tidigare kryssningsfartyget. Planerna blev dock inte av efter en tvist med Migrationsverket.

Nu stämmer företaget bakom kryssningsfartyget, Floating Accomodations, den svenska myndigheten på minst 250 miljoner kronor.

På onsdagen, den 21 september, lämnade företagets juridiska representanter in stämningsansökan till tingsrätten. Företaget hävdar att man nådde en överenskommelse med Migrationsverket om att tillhandahålla 1.790 boendeplatser, och att man undertecknade avtalet den 19 februari. 

Men när det senare – senast den 3 juli, enligt stämningsansökan – skulle börja flytta in asylsökande, ska Migrationsverket ha dragit sig ur. För att täcka den skada som företaget anser sig ha lidit på grund av att fartyget sedan inte användes som asylboende kräver man nu ersättning på åtminstone 250.000.000 kronor. 

Aftonbladet var först med att rapportera om stämningen. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.