Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 01:45 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/migrationsverket-stoppar-utvisning-av-sexarig-pojke/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Uppmärksammad utvisning av sexårig pojke stoppas

Migrationsverket stoppar tillfälligt den mycket uppmärksammade utvisningen av en i praktiken föräldralös sexårig pojke till Ukraina.

Verket ska nu utreda ordentligt om pojken kan skickas tillbaka eller om det finns andra alternativ.

Enligt Migrationsverket finns det "fler omständigheter som behöver utredas närmare" i ärendet.

”Vi kan konstatera att vi gick till beslut för snabbt. Det finns flera utredningsåtgärder som vi borde ha vidtagit. Det är sådant vi kommer att arbeta med nu”, skriver Per Ek, presschef vid Migrationsverket i ett pressmeddelande.

Pojken och hans mor ansökte om uppehållstillstånd i Sverige i april 2015. De fick avslag från Migrationsverket 2016 och därefter även avslag i migrationsdomstolen.

Modern avled i mars 2018. Pojken skulle utvisas till Ukraina trots att han går i förskoleklass och är bosatt hos sina morföräldrar i Sverige som enligt den gode mannen inlett en adoptionsprocess, skriver Aftonbladet.

Den gode mannen uppger att pojkens pappa har avsagt sig vårdnaden, vilket har fastslagits i domstol. Därmed är pojken i praktiken föräldralös.

Beslutet har väckt stor uppmärksamhet i Sverige och bland annat har en namnlista startats till stöd för pojken som hittills över 50.000 personer skrivit på. Politiker, samhällsdebattörer och många andra är upprörda.

För att ett barn utan vårdnadshavare ska kunna utvisas krävs att det finns ett så kallat ordnat mottagande i hemlandet. Det är bland annat förutsättningarna för ett ordnat mottagande i Ukraina som Migrationsverket nu ska utreda vidare, liksom de alternativ som finns i Sverige.

Beslutet om att pojken ska återvända till Ukraina stoppas medan Migrationsverkets utredning fortsätter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.