Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Migrationsverket stoppar asylbeslut för flickor som genomgått åldersbedömning

Foto: Anders Wiklund / TT

Omkring 200 flickor som genomgått medicinsk åldersbedömning får sina asylbeslut tillfälligt pausade. Det uppger Migrationsverket på sin hemsida.

Kritiken mot Rättsmedicinalverkets (RMV) ålderbedömningar har tilltagit de senaste veckorna. Nu uppger Migrationsverket att RMV undersöker nya studier kring flickors mognad av knäled och att man därför pausat arbetet med medicinska åldersbedömningar.

"Vårt beslut sker som ett led i RMV:s beslut att pausa de medicinska åldersbedömningarna som gäller flickor. Vetenskapliga rön kan förändras och vi måste vara lyhörda för när RMV anser att det kan finnas skäl att närmare granska metoderna" säger Daniel Salehi, processledare vid Migrationsverket, i ett pressmeddelande.

RMV räknar med att arbetet ska återupptas i slutet av januari nästa år. För de omkring 200 flickornas del innebär detta att inga beslut kommer att tas i deras ärende. Enligt Migrationsverket har omkring hälften fått ett utlåtande om att bedömningen talar för att de är över 18 och den andra hälften ännu inte fått något utlåtande. 

Däremot anser Migrationsverket inte att översynen är tillräcklig som grund för tillfälligt stopp i de fall flickor har fått lagakraftvunnet avvisnings- eller utvisningsbeslut.

"Beroende på var i processen vart och ett av dessa ärenden befinner sig, kan någon av de åtgärder som vi nu fattat beslut om bli aktuella. Men som vanligt har personen alltid möjlighet att lämna in en ansökan om verkställighetshinder" säger Daniel Salehi i pressmeddelandet. 

Metoden som Rättsmedicinalverket använder sig av är inte utvärderad. DN berättade i november att valideringsstudien där utvärderingen ska ingå skjuts fram ett halvår.

I en debattartikel i Svenska dagbladet riktar Sveriges tre professorer i rättsmedicin stark kritik mot åldersbedömningarna. De skriver bland annat att det vetenskapliga underlaget för metoden är svagt och att rättsläkarnas integritet är hotad. ”Metoden är behäftad med så pass genomgripande problem att det inte räcker att ”skruva lite på den” utan att den bör ersättas av en beprövad metod” skriver professorerna. 

SvD har också berättat om hur rättsodontologen Håkan Mörnstad dömer ut RMV:s metod och efterlyser en ”katastrofkommission”. I ett brev till RMV som SvD tagit del av berättar Mörnstad om hur 17 av de första 20 fallen av så kallad second opinion gick tvärtemot RMV:s bedömning. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.