Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Migrationsverket: ”Vi har en krisorganisation”

Inrikesminister Anders Ygeman (S) vill att Migrationsverket ska ingå bland de myndigheter som har särskilt ansvar för krisberedskap och samverkan.

Det säger Anders Ygeman efter DN:s artikel på fredagen om att Migrationsverket inte omfattats av förordningen om krisberedskap. Där ingår 26 myndigheter som måste uppfylla vissa bestämda krav och även ska samverka med varandra inför och under kriser.

En lista med de aktuella myndigheterna fastställs av regeringen efter förslag från Myndigheten för samhållsskydd och beredskap, MSB. I ett regeringsbeslut från 2014, undertecknat av Anders Ygeman, fanns inte Migrationsverket med.

– Migrationsverket har klarat den här krisen bra. Men det är klart att det på marginalen kunde ha påverkat om de varit med, säger Anders Ygeman.

Borde Migrationsverket komma med bland de andra myndigheterna?

– Jag tycker att Migrationsverket ska vara med och kommer MSB med det förslaget så kommer det också att bli så, lovar inrikesministern.

I DN:s artikel stod det att Migrationsverket saknade en förberedd krisorganisation vilket verket säger är felaktigt och missvisande.

– Vi har absolut en krisorganisation, både på operativ och strategisk nivå. Det kom många asylsökande både sommaren 2013 och 2014 och då aktiverade vi vår krishantering. Det gjorde vi också den här hösten, den 11 september 2015, säger verkets operative chef Mikael Ribbenvik.

Enligt honom införde Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson 2012 en krisledningsgrupp och andra åtgärder. Detta trots att verket inte omfattades av förordningen om krisberedskap.

Varför gick Migrationsverket inte in i den organisation som finns där man samverkar med de myndigheter som arbetar med skydd, undsättning och vård?

– Varför vi inte står med på den listan, det vet jag inte. Det får du fråga MSB om.

Vill ni ingå i förordningen eller inte?

– Vi vill det. Vi har inga problem med att ingå i den, tvärtom. Det är jätteviktigt. Om det har funnits en motvilja hos myndigheten så måste det ha varit tidigare. Jag känner inte till den, svarar Mikael Ribbenvik.

Vid MSB välkomnas Migrationsverkets besked.

– Om Migrationsverket säger att de vill vara med i krisberedskapssamarbetet är det jättepositivt. Det är ytterst en fråga för regeringen, men det är något vi kan föreslå, säger MSB:s informationsdirektör Svante Werger.

Fakta.

Den krets av myndigheter som Migrationsverket skulle samarbeta med kallas ”Samverkansområdet skydd, undsätting och vård” och omfattar sju myndigheter:

Kustbevakningen

Myndigheten för samhällskydd och beredskap

Polismyndigheten

Sjöfartsverket

Socialstyrelsen

Transportstyrelsen

Tullverket

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.