Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Migrationsverket: Vi kan inte ingå avtal

Talespersonen Moaweyh Ramly tar sin väska ur bussen.
Talespersonen Moaweyh Ramly tar sin väska ur bussen. Foto: Robert Henriksson

Flyktingarna lämnade till slut bussen utanför asylboendet i Grytan – enligt gruppen mot löftet om att bli förflyttade inom tre månader.

Men överenskommelsen tillbakavisas av Migrationsverket.

”Vi har informerat om hur lång tid det brukar ta att flytta till lägenhetsboende. Om de sedan väljer att se det som ett avtal så får det stå för dem”, säger operative chefen Mikael Ribbenvik.

Ett trettiotal flyktingar, som kommit till Sverige från bland annat Syrien och Irak, har sedan nyårsafton vägrat att lämna den buss som kört dem från Malmö till ett asylboende i Grytan söder om Östersund.

Vid lunchtid på fredagen tycktes dock flyktingarna komma överens med Migrationsverket och lämnade bussen. Gruppens talesman Moaweyh Ramily berättade då för DN att de blivit lovade en förflyttning till lägenheter närmare en större stad inom tre månader.

Men en stund senare byttes glädjen mot besvikelse.

När bussen lämnat platsen uppgav Ramily att Migrationsverket inte längre tänkte hålla sitt löfte om förflyttning.

– Nu fick vi veta att det inte är möjligt att ge oss något intyg om att vi ska få komma härifrån. Vi är fruktansvärt besvikna. Migrationsverket har lurat oss, sa han då.

Gruppen förflyttade sig till asylboendets matsal och vägrade gå till sina rum. Enligt Moaweyh Ramily överväger de nu att resa vidare till Finland eller Norge.

– Här kan vi inte stanna. Hur ska vi kunna lära oss svenska och försöka få arbete mitt ute i skogen? säger han.


Foto: Robert Henriksson.

Senare på fredagseftermiddagen träffade Ramily återigen Migrationsverkets personal på plats.

– Nu har vi fått ett papper där det står att vi inte ska behöva vara här längre än tre månader. Det känns bra, men inte jättebra. Vi försöker göra det bästa av situationen. Jag har papperet i min byxficka nu, det känns tryggt.

Men enligt Migrationsverkets operative chef Mikael Ribbenvik har myndigheten inte alls gett några löften om hur länge de asylsökande ska bo på fördelningsboendet, som förläggningen i Grytan kallas.

– Kommer man till Sverige och söker asyl kan man bosätta sig hos vänner och släktingar, eller där vi anvisar boende. De har blivit informerade om att det är Östersund som gäller, vi lurar inte asylsökande och jag vet inte varför vi skulle säga en sak och göra en annan. Det är orimligt, säger Mikael Ribbenvik.

Vad Migrationsverket gjort är att informera om hur lång tid det brukar ta innan man får flytta till lägenhetsboende, hävdar Ribbenvik.

– Då har vi sagt att det tar i normalfallet 1-3 månader, så ser det ut, och den informationen har de fått både muntligt och skriftligt. Om de sedan väljer att se det som ett avtal så får det stå för de personerna.

Kan det ha blivit något missförstånd, eftersom de fått det skriftligt?

– Nej, det är det här som står på papperen.

Hur ser du på kraven som de asylsökande har ställt?

– Den som protesterar högst kan inte få bättre rätt, det är omöjligt för oss att jobba på det sättet. Kylan i Norrland kan vi inte göra något åt, och var våra anläggningar ligger kan vi inte göra något åt. Samtidigt ligger det här 1,5 mil utanför Östersund, det finns busskommunikationer och det är inte världens ände. Man får acceptera det här, det är tillfälliga boenden, säger Ribbenvik.

De asylsökande verkar ha en annan uppfattning. 

– De vill fortfarande ha en överenskommelse eller garanti. Vi kan inte ingå den här typen av avtal, det kan vi inte, det vill vi inte. Vi får fortsätta dialogen och försöka förklara vad som gäller när man kommer till Sverige, vi har personal på plats som försöker förklara detta.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.