Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Migrationsverkets personal dödshotades på sociala medier

Other: Alexander Mahmoud

Ett 20-tal anställda på Migrationsverkets förvar i Gävle har utsatts för dödshot, förtal och kränkningar på Twitter. 

– Det är inte acceptabelt att någon pekar ut mina anställda på det här sättet, säger sektionschefen Ulf Henriksson som nu har anmält hoten till Arbetsmiljöverket. 

I anmälan till Arbetsmiljöverket, som nyhetsbyrån Siren först tog del av, skriver sektionschefen för Migrationsverkets förvar i Gävle att en oidentifierad person har lagt upp foton på cirka 18 personer i personalstyrkan. 

– En kollega till mig informerade mig om detta och sedan fick jag ett utdrag av de här inläggen, säger Ulf Henriksson och fortsätter: 

– Det är en massa bilder på personal med text där det står något kränkande eller hotfullt. 

Det rör sig om ungefär 50-60 inlägg där det bland annat står: ”Vi  vet vem du är” och ”Vi kommer att ta dig”, enligt sektionschefen. 

Han ser ingen koppling till någon händelse som kan ha utlöst inläggen. 

– Kontot som delat de här inläggen finns inte tillgängligt och vi har uppmanat de utsatta anställda att polisanmäla, säger Ulf Henriksson.  

De utsatta kollegerna kände inte till inläggen förrän de blev informerade av sin chef. De anställda har nu erbjudits stöd och samtal av arbetsgivaren. 

– Jag tycker att det är helt oacceptabelt att peka ut personalen på det här sättet. Jag gör det jag kan och har anmält detta till Arbetsmiljöverket för vi vill ha en trygg och säker verksamhet, säger Ulf Henriksson. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.