Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Mijailovic attackerade med skruvmejsel

Mijailovic har genomfört ett nytt överfall, denna gång på Kumlaanstalen.
Mijailovic har genomfört ett nytt överfall, denna gång på Kumlaanstalen. Foto: Scanpix
Mijailo Mijailovic högg Anna Lindh i magen. Nu har han genomfört en likande attack – med en skruvmejsel inne på Kumlaanstalten.

Det var vid fyra-tiden på torsdagseftermiddagen som attacken inträffade. Mijailo Mijailovic och hans medfånge, en 21-årig man, befann sig på Kumlaanstaltens terapiavdelning för psykiskt sjuka.

De väntade på att bli visiterade inför att släppas tillbaka till avdelningen när Mijailovic anföll 21-åringen. Han högg honom upprepade gånger i magen, och ett vittne uppger för Aftonbladet att attacken liknade den han genomförde mot utrikesminister Anna Lindh 2003, vilken ledde till att hon avled.

Mijailovic dömdes till livstids fängelse i december 2004. Han har sedan dess varit våldsam vid upprepade tillfällen. 2005 misshandlade han bland annat en person på rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall.

Den skadade mannen fördes till Universitetssjukhuset i Örebro. Hans tillstånd var i går stabilt, uppger Aftonbladet. Mijailo Mijailovic misstänks nu för grov misshandel.

Enligt anstaltschefen Kenneth Gustafsson inträffar incidenter med våld mellan fångar varje vecka. En så våldsam attack som den i torsdags är dock betydligt ovanligare. Trots säkerhetsbedömningar, visiteringar och andra rutiner är de inte möjliga att undvika helt, tror han.

Den 21-årige intagne som skadades vid överfallet får lämna sjukhuset under nyårsafton.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.