Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Mijailovic inte längre svensk medborgare

Anna Lindhs mördare Mijailo Mijailovic är inte längre svensk medborgare. På måndagen beslutade Migrationsverket att befria honom från hans svenska medborgarskap efter en begäran från honom själv.

Måndagens beslut innebär att Mijailo Mijailovic numera endast är medborgare i Serbien- Montenegro, den del av det forna Jugoslavien som hans föräldrar kommer ifrån.

- Vi beslutade i dag att befria honom från hans svenska medborgarskap, berättar Bosse Petersson, enhetschef för Migrationsverkets medborgarskapsenhet i Norrköping.

Enligt lagen ska den som vill bli av med sitt svenska medborgarskap beviljas det om han också har ett annat medborgarskap, såvida det inte finns särskilda skäl att säga nej. Mijailo Mijailovic har hela tiden haft dubbelt medborgarskap.

Det är oklart varför han inte längre vill vara svensk. Hans ansökan hos Migrationsverket är hemlig och hans advokat Peter Althin vill inte berätta varför.

Den 18 juni i år ansökte han om att inte längre vara svensk medborgare. Det var strax efter att Socialstyrelsens rättsliga råd menat att han var allvarligt psykiskt störd. Men Svea hovrätt hade i det läget inte dömt honom till vård i stället för fängelse.

Snart ska Högsta domstolen ta upp målet om mordet på Anna Lindh. Mijailo Mijailovic hoppas då på att han ska få rättspykiatrisk vård i stället för fängelse. Han har också begärt att han ska frias från mord, eftersom han inte ville döda utrikesminister Anna Lindh då han attackerade henne med kniv.

- Jag tror inte att det här påverkar rättsprocessen, säger Peter Althin om Migrationsverkets beslut.

Han säger att han inte har hjälpt Mijailo Mijailovic med ansökan till Migrationsverket, men att han kände till den. I övrigt vill Peter Althin inte kommentera frågan.

Enligt medieuppgifter har Mijailo Mijailovic funderat över om det är möjligt för honom att avtjäna sitt straff i det forna Jugoslavien. Han uppges vara orolig för att sitta i svenskt fängelse eftersom alla kommer att känna igen honom.

Även utländska medborgare som begår allvarliga brott i Sverige brukar avtjäna sitt straff här. Anstalterna är också vana vid att hantera olika hot mot fångar.

Enligt utlänningslagen kan en person som har begått ett grovt brott i Sverige flyttas till ett annat land om "det skulle innebära en allvarlig fara för allmän ordning och säkerhet att låta honom stanna kvar här i riket". Sverige har också avtal med Serbien-Montenegro som gör det möjligt att överföra fångar.

Däremot kan Mijailo Mijailovic inte dömas till utvisning. En utländsk medborgare som kom till Sverige innan han fyllde 15 år och som har levt här i mer än fem år får inte utvisas.

Mijailo Mijailovic är född i Sverige. Hans föräldrar kommer ursprungligen från staden Mladenovac, några mil söder om Belgrad i dåvarande Jugoslavien. De flyttade till Sverige på 70-talet. Han flyttade som barn tillbaka till föräldrarnas hemstad och började skolan där. Han återvände till Sverige i åttonde klass och har sedan dess bott här i landet.

Bild

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.