Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Mijailovic var ute efter Anna Lindh

Mijailo Mijailovic var målmedvetet ute efter att attackera Anna Lindh när han mördade henne för snart åtta år sedan. Det berättar han för Expressen och därmed frångår han den version han gav i domstolarna.

– Jag stod kvar en stund och laddade, laddade, inför det jag skulle göra. Sedan gick jag efter dem in på NK, säger Mijailo Mijailovic till Expressen om när han fått syn på Anna Lindh med sin pressekreterare Eva Franchell.

I alla domstolsinstanser höll han sig till en annan historia. Han sade att han siktat utrikesministern först inne på NK, vid Filippa K, och att inre röster då uppmanat honom att attackera henne. Varken polis eller domstol trodde på den versionen och nu bekräftar han alltså att den var fel.

Att det blev just Anna Lindh, säger han, hade inget att göra med hennes stöd för Natos bombningar av Serbien, som det spekulerats i. Det var ändå ingen slump att hon, en toppolitiker, blev hans offer. Han hatade både svenska och serbiska politiker. Han säger sig ha känt sig misslyckad och den livssituationen skyllde han på politiker.

– Jag tänkte: ”Nu fick jag syn på en politiker. De ska liksom… de ska få se nu”. Jag levde på a-kassa, sjukbidrag, hade låg ersättning och ingen utbildning. Ingen framtid. Jag var en människa utan jobb, utan bil, utan vänner, utan chans, säger han.

– Jag ansåg att politiker var roten till allt ont. Att de skulle bestämma över ens liv, och man skulle dansa efter deras pipa.

I Expressen-intervjun säger Mijailo Mijailovic att inte vill säga något till Anna Lindhs två barn för att ”det känns osmakligt” och för att ”man kan inte bli förlåten för vad som helst”. Han tänker inte heller be rättsväsendet om nåd, utan säger sig vara helt inställd på att tillbringa resten av sitt liv i fängelse utan någon kontakt med världen utanför.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.