Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-01 08:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/mikael-damberg-slappna-inte-av-for-mycket-nu/

Sverige

Mikael Damberg: ”Slappna inte av för mycket nu”

Inrikesminister Mikael Damberg.
Inrikesminister Mikael Damberg. Foto: Fredrik Persson/TT

Myndigheterna ser tecken på att svenskarnas inställning till social distansering lättas. Inrikesminister Mikael Damberg säger att han är imponerad av följsamheten i samhället, men att han är orolig för svårigheten i att ”hålla ut och hålla i”.

– Slappna inte av för mycket nu, trots att det är ett stabilt läge, säger han.

Betydelsen av att fortsatt ta pandemin på allvar har betonats flera gånger tidigare av inrikesminister Mikael Damberg. För några veckor sedan varnade han för fulla uteserveringar och svenskar som inte respekterar myndigheternas rekommendationer. 

Budskapet upprepades på fredagen, på en pressträff efter mötet i krishanteringsrådet. Enligt en undersökning som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, genomfört anger över 80 procent av svenskarna att man anpassat sitt beteende för att minska smittspridning i samhället. 

Men jämfört med tidigare undersökningar svarar något färre procentenheter att man ändrat sitt beteende vad gäller social distansering, och några färre procentenheter anger att de undviker offentliga platser eller åker kollektivt. 

– Vi kan se tecken på att svenska befolkningen minskar på sitt förändrade beteende en aning, säger Mikael Damberg. 

Det är ännu inte skäl för oro, säger Mikael Damberg, som istället berömmer svenskarnas följsamhet under pandemin.

– Skulle det visa sig att folk helt slutar följa rekommendationerna, att man börjar bli ansvarslös och vårdslös mot andra människor, då måste vi beredda att vidta nya åtgärder. Men vi är inte där än. Det är snarare en varningssignal, slappna inte av för mycket nu, trots att vi ser att det är ett mer stabilt läge. 

Mikael Damberg säger att det svenska folket börjat lära sig leva på ett annorlunda sätt än innan coronautbrottet. 

– Vi har lyckats med att hindra smittspridningen och se till att sjukvården klarar iva-patienterna. Nu gäller det att hålla ut det här så att vi inte ramlar tillbaka i en dålig utveckling, säger han. 

MSB-chefen Dan Eliasson.
MSB-chefen Dan Eliasson. Foto: Fredrik Persson/TT

Krishanteringsrådet möte handlade bland annat om sommarens utmaningar, med hänsyn till coronaviruset och parallella krisinsatser under sommaren som skulle kunna uppstå, som eventuella skogsbränder. MSB-chefen Dan Eliasson säger att beredskapen, paradoxalt nog, har stärkts på många områden på senare tid.

– Det beror på att vi aldrig tidigare tvingast göra en så omfattande genomgång av sårbarheter och risker som kan påverka samhällsviktiga verksamheter i Sverige. Det har varit skarpt läge under en lång tid nu, säger Dan Eliasson.