Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Det försämrade omvärldsläget anledningen till värnpliktsbeslutet

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det är i första hand de som vill och de som försvaret behöver som kallas in, säger DN:s försvarspolitiska expert Mikael Holmström efter beskedet att regeringen återinför värnplikten.

Varför kommer satsningen nu?
– Orsaken är ett kraftigt försämrat omvärldsläge. Riksdagens beslut från 2015 är att våra förband ska vara övade och färdiga 2020. Det saknas 7.000 personer i den nuvarande krigsorganisationen. Man har lyckats anställa folk, men inte lyckats behålla dem. De trodde att de skulle stanna i sex till åtta år, men de har slutat tidigare. Dessutom saknas en personalreserv. Om försvaret hamnar i strid och soldater såras eller stupar finns ingen som kan ta över efter dem. Och det som nu ska införas är ingen allmän värnplikt. Det är i första hand de som vill och de som försvaret behöver som kallas in.

Hur påverkar det nya beslutet Sveriges försvarsförmåga?
– Tanken är ju att man ska förstärka försvarsförmågan. Hittills har man fyllt upp leden med tidigare värnpliktiga som finns, som ju har blivit äldre med åren och inte heller är utbildade för dagens förband. Försvaret totalt på papperet i dag består av 50.000 personer, varav 22.000 soldater och officerare ingår i hemvärnet. 50.000 är inte mer än vad som går in i en större idrottsarena. Beslutet innebär att Sveriges försvarsförmåga närmar sig den försvarsförmåga som beslutades om 2009, men som hittills inte har finansierats och bemannats fullt ut.

Kan vi vänta oss fler beslut för att förstärka försvaret i den närmaste framtiden?
– Det beror helt på utvecklingen i omvärlden. Beslutet som regeringen tar i dag handlar om värnplikt, men vi måste också bygga upp ett totalförsvar med exempelvis sjukvårdspersonal och brandmän. Totalförsvarsplikten omfattar alla svenskar i arbetsför ålder, men är inte aktiverad i dag. Det finns också en sådan trend mot utökat militärt och civilt försvar i omvärlden, där bland annat Finland utökar sin försvarsmakt.

Läs mer: Värnplikt ska lösa försvarets kris

Läs mer: 2000 ungdomar kan kallas till mönstring i år

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.