Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 11:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/mikael-holmstrom-kranktes-sverige-2014-av-frammande-ubat-eller-inte/

Sverige

Mikael Holmström: Kränktes Sverige 2014 av en främmande ubåt eller inte?

Enligt Svenska Dagbladet höll inte det viktigaste beviset för att Sverige kränktes av en främmande ubåt 2014. Är det här nya uppgifter? DN:s säkerhetspolitiske reporter Mikael Holmström svarar.

Är det här nya uppgifter?

Både ja och nej. Det som Svenska Dagbladet publicerar är detaljer ur en längre händelsekedja som inleddes under ubåtsspaningarna i Stockholms skärgård för fem år sedan, i oktober 2014.

Efteråt sade ÖB Sverker Göranson på en presskonferens att han var helt säker på att Sverige kränkts. ”Den avgörande observationen” hade fångats av försvarets egna sensorer. Vad detta var hölls hemligt.

Enligt SvD, som inte redovisar några öppna källor, så orsakades den observationen av att Sjöfartsverkets fartyg Fyrbyggaren mitt under spaningarna hämtade upp en krånglande havsboj från SMHI. Fartyget sände en kodad signal till bojen så att den kom upp till ytan. Signalen fångades upp av en spanande svensk ubåt utanför skärgården som tolkade den som en kränkande ubåt. Senare visade det sig att samma signal också spelats in av en annan svensk ubåt på en annan plats, och då kunde den avskrivas helt.

Har detta mörkats av försvaret?

Nej, misstaget redovisades för politikerna och senare för allmänheten den 23 september 2015. Försvarsmakten skrev på sin hemsida: ”Den observation som i höstas hade den högsta konfidensgraden har omvärderats” och avskrivits, även om man då inte förklarade vad som skett.

Det hela visar hur svårt det är att jaga efter misstänkta ubåtar, att analyserna är komplicerade och tar tid. Men, som jag skrev redan 2016 då Ekot rapporterade i frågan, är det naturligtvis pinsamt att myndigheten tog fel på signalen, som man kallade den ”avgörande observationen”.

Kränktes Sverige 2014 av främmande ubåt eller inte?

Enligt Försvarsmakten så står det fortfarande ”utom allt rimligt tvivel” att svenskt inre vatten kränktes. Utöver bottenspår fanns ett 20-tal observationer som bedöms trovärdiga av försvaret, bland annat från Säkerhetspolisen, samt olika fynd. I den sista intervju som Sverker Göranson gav som ÖB sade han till DN

”Jag är helt säker på att Sverige kränktes i oktober. Jag är ännu mer övertygad i dag än då. Den slutliga analys som vi nu genomfört är bredare och mycket djupare.”