Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Mikael Holmström: Sverige har avskaffat sitt psykologiska försvar

Att ryska ”nättroll” hyllar president Putin är en del av sjätte generationens krigföring. Ryssland har mobiliserat sina psykologiska krigare – medan Sverige avskaffat sitt psykologiska försvar.

DN:s Ingmar Nevéus avslöjade på torsdagen hur 250 inhyrda personer, ”nättroll”, sprutar ut Putin-vänliga kommentarer i sociala medier. Men ”trollfabriken” i St Petersburg är i själva verket endast ett mindre kugghjul i en mycket större rysk strategi. Den har kallats ”den sjätte generationens krigföring”.

”Den nya generationens krig kommer att domineras av information och psykologisk krigföring”, skrev de ryska militärteoretikerna S.G. Chekinov och S.A Bogdanov 2013. Deras scenario blev verklighet i konflikten med Ukraina

Med propaganda etableras först den egna bilden av konflikten (att regimen i Kiev är fascister, nynazister och rysshatare). Sedan sätts specialtrupper in vilket sprider förvirring (de ”gröna männen” som intog Krim). Därefter pressas officerare och makthavare att byta sida (ukrainsk fanflykt till ryska sidan). I nästa fas: hård propaganda och importerade ryska militanta grupper som trappar upp det undergrävande arbetet. Först i femte fasen sätts reguljära förband in (som i Ukraina med reguljär rysk trupp).

Ulrik Franke vid Totalförsvarets forskningsinstitut säger till DN att det sannolikt finns ryska nättroll som arbetar på svenska språket. Min egen erfarenhet som journalist när jag direktrapporterat om den ryska annekteringen av Krim är att det kom en flod av pro-ryska kommentarer. Det kom också ryskvänliga nyhetstips, som vid närmare kontroll inte stämde. Än i dag kommer det mejl och Twitter-meddelanden med budskapet: ”det finns inga ryska trupper i Ukraina” - trots mängder av belägg på motsatsen.

Att Sverige varit drivande bakom EU-avtalet med Ukraina har i rysk stats-tv framställts som en svensk revanschlusta. Motivet: Karl XII:s förlust vid Poltava (som ligger i Ukraina) år 1709 mot tsar Peter den Store. Skrattretande för en svensk, men det går hem i Ryssland. För utrikes publik portioneras nu Putins värld ut av Russia Today och Sputnik News.

Under det kalla kriget hade Sverige ett psykologiskt försvar mot sådant. Broschyren ”Om kriget kommer” delades ut till svenska folket och 1989 fanns varningen ”Fienden vill lura oss (...) försöker göra oss osäkra och förvirrade”.

Styrelsen för psykologiskt försvar (SPF) hade i sin krigsorganisation 120 personer för att följa och analysera andra länders radiosändningar mot Sverige. Det psykologiska försvaret var inte okontroversiellt (på 1970-talet bojkottat av Journalistförbundet). Men både myndigheter och riksmedierna skolades i att genomskåda propaganda.

År 2008 lade svenska staten ned SPF - en funktion som inte ersatts, trots varningar. Idag lever vi i IT-åldern, där medierna är slimmade med ibland för lite tid för källkritik innan uppgifter når läsare och tittare. Ett tidens tecken är att under Folk och Försvars rikskonferens i Sälen i januari fanns det en extrainsatt programpunkt: ”Påverkanskampanjer och psykologiskt försvar”. Hur ett psykologiskt försvar skulle se ut i dag är oklart, men behovet verkar finnas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.