Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Milano vill betala pendlare för att cykla till jobbet

Dålig luft i Milano i december förra året.
Dålig luft i Milano i december förra året. Foto: Luca Bruno/AP

Cyklister är ingen vanlig syn i en av Italiens mest förorenade städer Milano. Nu försöker myndigheterna underlätta för människor att cykla till jobbet – genom att betala dem.

DN har tidigare skrivit om Milano som är en av städerna i Norditalien som har störst problem med luftföroreningar. I december slog mätningarna av partiklar och gaser i taket. Regeringen valde då att temporärt förbjuda biltrafik i tre dagar. Senare samma månad gick man ut med en stor ekonomisk satsning på 35 miljoner euro för att hitta mer hållbara miljölösningar.

För att få ta del av statens pengar ska olika regioner i Italien få tävla om dessa. Och Milanos lösning för miljöproblemen är alltså att betala cyklister för att cykla till jobbet.

Tidigare har det införts olika cykelpooler för att göra staden miljövänligare, som DN tidigare skrivit om. Vice borgmästaren, Pierfrancesco Maran, har tagit hjälp av Milanos polytekniska universitet för att utveckla en app som ska hålla koll på antal cyklister, genom att bland annat kontrollera farten på fordonet. Detta kan dock bli problematiskt, då biltrafiken är mycket tät i de centrala delarna och kan gå långsamt.

”I stan är de som åker med cykel nästan snabbare än bilar”, säger Eleonora Perotto, vid Milanos Polytekniska universitet, till The Guardian.

Frankrike har tidigare sjösatt ett liknande projekt, dock med minimal framgång. Även en mindre italiensk stad har prövat konceptet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.