Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Militär närvaro tidigareläggs på Gotland

Försvarsminister Peter Hultqvist.
Försvarsminister Peter Hultqvist. Foto: Henrik Montgomery / TT

Regeringen beslutar i morgon att tidigarelägga den militära närvaron på Gotland med i praktiken nästan två år. Från klockan 07.00 i dag finns enligt blixtbeslut av Överbefälhavaren ständigt militära förband på ön. Rysslands agerande tvingar fram åtgärderna säger försvarsminister Peter Hultqvist till DN.

ÖB Micael Bydén har beordrat att ett förband från P 4 i Skövde som övat på Gotland under flygvapenövningen nyligen ska stanna på ön till vidare. Det består av 150 soldater och officerare med stridsfordon. I morgon följs detta av ett regeringsbeslut med anvisningar till Försvarsmakten att få stridsgruppen på Gotland på plats tidigare än planerat.

– Vi kör i gång verksamheten redan nu. Det här föranleds av att vår säkerhetspolitiska situation som har försämrats. Vi bedömer att den situationen kommer att bestå. Därför tar vi det här beslutet nu, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till DN.se nu på onsdagsmorgonen.

Han säger att det inte finns något konkret militärt hot mot Sverige. Men försvarsministern pekar ut Rysslands agerande med annekteringen av Krim, krigföringen i Ukraina och övningar och ständigt pågående underrättelseverksamhet som orsak till åtgärderna.

– Det som sker på den sidan gör att vi fattar den här typen av beslut. Det är grunden i bedömningen. Jag säger inte att vi har ett konkret angreppshot mot Sverige, utan det här bygger på en helhetsbedömning av det säkerhetspolitiska läget. Det är rimligt att tidigarelägga etableringen, säger Peter Hultqvist. 

Det finns de som säger att vi lider av rysskräck i Sverige?

- Beslutet är välgrundat. Vi gör noggranna analyser av läget och har kapacitet att göra det. Det handlar inte om rädsla för varken det ena eller andra, utan det handlar om att vi tar de beslut som vi anser är nödvändiga, svarar Peter Hultqvist och tillägger:

- Det sänder också signaler till våra partners och till andra. Det är inte något beslut som våra samarbetspartners beklagar, snarare tvärtom, säger försvarsministern. 

Enligt tidigare beslut skulle Gotland få en mekaniserad stridsgrupp på 304 anställda från slutet av 2018. Häften, 160, ska vara heltidsanställda. Men i och med regeringsbeslutet kommer det bli permanent militär närvaro nu genom olika roterande förband från fastlandet.

Men redan 2017 ska huvuddelen mekaniserade stridsgruppen enligt försvarsministern vara på plats. Det gäller också den nya, framskjutna ledningsstab som direkt ska ansvara för försvaret av ön och för att leda in förstärkningar i ett krisläge.

Däremot dröjer det till 2018 innan det finns utbildad personal till det stridsvagnskompani som också ska ingå i stridsgruppen. Redan i försvarsbeslutet 2009 togs beslut om att sätta 14 tunga stridsvagnar på Gotland. Det som tar tid är få utbildad personal till stridsvagnarna.

Läs mer: Ryska UD kritiserar Sveriges ÖB

Förre ÖB Sverker Göranson var emot en permanent arméstyrka på ön och alliansregeringen ansåg att det inte behövdes något fast förband på Gotland. I föravarsbeslutet 2015 blev det en omsvängning. Men då räckte inte pengarna till att också sätta luftvärn och robotförband mot sjömål på ön.

Försvarsministern säger att luftvärnet kommer att öva mer på Gotland.

Beredskapshöjningen på Gotland under 2016 finansieras genom befintligt anslag till försvarsmakten.

– För nästa år handlar det om verksamhet som ändå skulle bedrivits inom ramen för övningsverksamheten. Det blir en ökad övningsverksamhet på Gotland och om det uppstår merkostnader för det, så får det hanteras inom ramen för nästa års budgetarbete, säger försvarsministern.

Läs mer: ”Sveriges säkerhet försämras”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.