Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Miljarder bortkastade på piller

Foto: Alamy
Proteinpulver, vitaminpiller, fettförbrännare och fiskolja. Förra året köpte svenskarna kosttillskott för 2,4 miljarder kronor — det mesta bortkastade pengar enligt expertis.

– Mycket tror jag att man säljer drömmar, säger Ulla Beckman Sundh, toxikolog vid Livsmedelsverket.

För de allra flesta är det helt onödigt att äta kosttillskott av olika slag. Vi får ändå i oss tillräckligt med vitaminer och mineraler från maten, även de bland oss som ibland syndar med matvanorna.

Reklamen vill få oss att tvivla på det.

– Vi vill leva längre och leva friskare och under den tiden vill vi vara vackrare och starkare. Då antyder reklamen att det finns genvägar genom att äta en massa konstigheter. Sanningen är att det finns inga egentliga genvägar, säger Ulla Beckman Sundh.

Inte ens den som hårdtränar behöver äta annat än vanlig mat. Ju mer man tränar, desto mer äter man och då får man ändå i sig de näringsämnen man behöver.

Då finns inte heller någon fara för överdosering som kan ge skadliga effekter.

Om man äter preparat som riktar sig till utövare av kraftsporter riskerar man dessutom att få i sig ämnen som kan ge olika allvarliga biverkningar.

Det förekommer att kosttillskott spetsas med anabola steroider. Speciellt måste man se upp om man handlar via internet.

– Det är så mycket pengar i den här marknaden att det finns en del oseriösa aktörer. Störst problem finns det när det gäller bantningsmedel och prestationshöjande medel, säger Ulla Beckman Sundh, som också vill varna för att en del örtblandningar kan innehålla ämnen som är skadliga:

– För några år sedan fanns det till exempel en örtblandning från Kina som skulle hjälpa mot förkylning men som visade sig vara spetsad med antibiotika, säger hon.

Sunt förnuft och vanlig mat räcker nästan alltid för att vi ska få i oss det som behövs, men det finns några undantag.

Små barn upp till två års ålder behöver D-vitamintillskott i form av droppar. Äldre personer som vistas mycket inomhus och personer med mörk hudfärg kan också behöva extra D-vitamin.

För kvinnor som kan tänkas bli gravida rekommenderar Livsmedelsverket folsyretillskott i form av piller för att minska risken för ryggmärgsbråck hos barnet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.