Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Miljardlöften i förstamajtal

Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix
För första gången kunde Socialdemokraterna och Vänsterpartiet utfärda gemensamma vallöften i sina förstamajtal. De sänker skatten för pensionärer, höjer taket i a-kassan och bygger fler bostäder om de vinner valet.

Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin lovade att redan 2011 halvera skillnaden mellan löntagares och pensionärers inkomstskatt. Det betyder enligt Sahlin 400 kronor mer i plånboken på en normal pension. Hon lovade också att klyftan ska minska tills skillnaden är helt borta. Hur lång tid det tar kunde hon inte bedöma.

– Jag kommer inte att ge mig förrän hela klyftan är borta, säger Sahlin.

Hon utlovade dessutom att höja taket i a-kassan från 680 kronor om dagen till 950 kronor. Slutmålet är att 80 procent av löntagarna ska få 80 procent av sin lön i ersättning om de blir arbetslösa. Dit är det ännu långt.

Förutom takhöjningen så ska avgiften vara högst 80 kronor i månaden. Den finansieras genom en skatteväxling. Skatten höjs med sex miljarder kronor, samtidigt som ett skatteavdrag för avgiften införs. De som är medlemmar i en dyr a-kassa kan få ett par hundralappar i lägre kostnad. De som saknar arbetslöshetsförsäkring får däremot en skattehöjning.

– Skattesänkningen går till dem som är med i en a-kassa. Vi behöver bygga upp trygghetsförsäkringarna så att fler går med, säger Sahlin.

Omkring 6.000 personer deltog i Socialdemokraternas förstamajtåg i centrala Stockholm, som traditionsenligt avslutades på Norra Bantorget. Där försökte Sahlin värma de tusentals åhörarna i den kalla blåsten genom att gå till attack mot regeringen och anklaga den för att ha misslyckats med jobbplitiken och för att skylla ifrån sig på finanskrisen.

– Skepparen på skutan Sverige heter inte Finanskrisen. Han heter Fredrik Reinfeldt. Nu vill jag ta över rodret, sade hon.

Bara någon kilometer därifrån, i Kungsträdgården, utfärdade Vänsterpartiets ledare Lars Ohly löften å en rödgrön regerings vägnar. De sämst ställda pensionärerna ska få höjt bostadstillägg. Även arbetslösa, föräldralediga och sjukskrivna ska få lägre skatt, omkring 100-130 kronor i månaden. Förtidspensionärer omfattas däremot varken av de sänkta skatterna för pensionärer eller får del av miljarden.

Dessutom avsätter de rödgröna i sin budgetmotion, som presenteras på måndag, 500 miljoner kronor 2011 och 900 miljoner 2012 för att stimulera byggandet av nya hyresrätter.
Trots de många löftena så hävdar Sahlin att de rödgrönas budget hamnar på plus. Pengar tas in bland annat genom skattehöjningar för dem med högst inkomster och genom att avskaffa vårdnadsbidrag, skatterabatten på hushållsnära tjänster och sänkta arbetsgivaravgifter för unga.

Miljöpartiet står bakom alla löften, men partiets språkrör valde, traditionsenligt, att inte gå i några förstamajtåg.

Borg vill inte kommentera

Finansminister Anders Borg (M) väljer att på lördagen inte kommentera Sahlins utspel om pensionärerna. Hans pressekreterare uppger att Borg väntar till på måndagen, när de rödgröna ska lägga fram sin budget. (TT)

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.