Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Miljöministern: Oacceptabelt att inte materialåtervinna

”Jag är rädd att förtroendet kan få sig en knäck. Vi begär mycket av medborgarna, att de ska fixa hemma och lämna in. Därför är det allvarligt, säger miljöminister Karolina Skog om att källsorterad plast eldats upp i stället för att återvinnas.
”Jag är rädd att förtroendet kan få sig en knäck. Vi begär mycket av medborgarna, att de ska fixa hemma och lämna in. Därför är det allvarligt, säger miljöminister Karolina Skog om att källsorterad plast eldats upp i stället för att återvinnas. Foto: Emil Hammarström

Det misstänkta plastfusket som DN rapporterat om är oacceptabelt. Det säger miljöminister Karolina Skog (MP) som är orolig att svenskarnas förtroende för återvinningen ska drabbas.

En stor del av den plast som påstods gå till nya plastprodukter har i stället gått till förbränning. Det misstänkta fusket har granskats av DN i flera artiklar, och har väckt mycket uppmärksamhet. Bland dem som är kritiska finns miljöminister Karolina Skog.

Läs mer: Plast som skulle bli olja dumpades hos dömd affärsman

– Medborgare som sorterar och lämnar in får löften om att det ska materialåtervinnas. Om något annat sker så är det självklart inte acceptabelt, säger hon.

DN:s granskning visar att det har funnits en rädsla bland företag och myndigheter för hur det misstänkta fusket ska påverka svenskarnas vilja till källsortering. Det är en oro som delas av Karolina Skog.

– Jag är rädd att förtroendet kan få sig en knäck. Vi begär mycket av medborgarna, att de ska fixa hemma och lämna in. Därför är det allvarligt. Samtidigt vill jag betona att återvinningssystemet är stort och att det finns många andra företag som sköter sig väl, säger hon.

Läs mer: Här brinner plasten som du har sorterat

Trots att förbränningen av plast upptäcktes redan hösten 2015 så fortsätter företaget Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI), som sköter insamlingen av plastförpackningar, att skicka plast till det fuskanklagade bolaget. Enligt FTI beror det på att det helt enkelt inte finns någon annan anläggning i Europa som klarar av att ta emot plasten.

Medborgare som sorterar och lämnar in får löften om att det ska materialåtervinnas. Om något annat sker så är det självklart inte acceptabelt.

FTI drivs på uppdrag av plastindustrin, som genom det så kallade producentansvaret är ansvarig för att se till att plasten återvinns. Miljöminister Karolina Skog berättade nyligen i DN att hon vill ändra systemet och flytta över ansvaret till kommunerna. Att plasten fortsätter att skickas till anläggningen i Småland på grund av kapacitetsbrist ser hon som ännu ett tecken på att producentansvaret inte fungerar tillräckligt bra.

– De som förespråkar det nuvarande systemet säger att fördelen är att producenterna kan samverka, få koll på hela ledet och skaffa tillräckligt stora muskler för att bygga upp den infrastruktur som krävs. Men här ser vi exempel på att det inte har blivit så.

En skrivelse från FTI till Miljö- och energidepartementet visar att regeringskansliet redan i december 2015 informerades om det misstänkta fusket. Även Naturvårdsverket var medvetet om situationen. Trots det höll myndigheterna tyst i över ett halvår och lät FTI besluta vad som skulle kommuniceras och när. Men Karolina Skog, som informerades ungefär samtidigt som hon tillträdde i maj 2016, ser inga problem med myndigheternas tystnad.

Läs mer: Uppblåst statistik om återvinning korrigerades inte

– Naturvårdsverket är tillsynsmyndighet och har följt fallet. Men den som har ansvaret att informera och agera är producenten, och det har de också gjort, säger hon.

Trots att en stor del av den plast som påståtts gå till materialåtervinning i själva verket har gått till förbränning så har Naturvårdsverket inte reviderat den svenska statistiken. Det har man däremot gjort i Norge, som också har skickat plast till den småländska anläggningen. Där innebar det att mängden materialåtervunnen plast skrevs ned med över 20 procent för 2014. Naturvårdsverket har sagt att det inte är möjligt att göra här på grund av den statistiska mätmetoden. Karolina Skog säger att det redan pågår ett arbete för att ändra på det.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.