Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Miljöpartiet klättrar mot nya toppnivåer

Undersökningen baseras på 2 256 telefonintervjuer genomförda under tiden 6-25 september 2012. Mätningen visar fördelningen av partisympatierna om det vore riksdagsval i dag. Andelen osäkra väljare är 21,1 procent (-1,4).
Undersökningen baseras på 2 256 telefonintervjuer genomförda under tiden 6-25 september 2012. Mätningen visar fördelningen av partisympatierna om det vore riksdagsval i dag. Andelen osäkra väljare är 21,1 procent (-1,4). Grafik: DN Källa: Ipsos/DN
Järnvägssatsningar och sänkt pensionärsskatt hjälpte inte. Både Kristdemokraterna och Centerpartiet hamnar under riksdagsspärren i DN/Ipsos septembermätning. Samtidigt är Socialdemokraterna och Miljöpartiet nu tillsammans större än alliansen.

I början av september gav sig alliansens partiledare ut på en charmoffensiv som sträckte sig från Helsingborg i söder till Kiruna i norr. När finansminister Anders Borg (M) öppnat plånboken fanns mer pengar än på många år till nya satsningar.

Regeringens krisande småpartier fick gott om tillfällen att visa upp sig. Järnvägssatsningar som Centerpartiet kämpat för länge ska nu bli av och Kristdemokraterna får igenom sänkt skatt för pensionärer.

Men pr-turnén har inte gett något omedelbart avtryck i opinionen. Både Kristdemokraterna och Centerpartiet ligger under fyraprocentsspärren i septembermätningen.

– Satsningar på infrastruktur och forskning tycker de flesta är hyfsat bra. Eftersom både rege­ring och ­opposition är positiva till förslagen så tror jag att många reagerar med ett ”jaha”, det är inga frågor som man är jättepositiv eller jättenegativ till, säger Johanna Laurin Gulled, opinionsanalytiker på Ipsos.

I Centerns fall är det första gången partiet hamnar under fyraprocentsgränsen sedan Annie Lööf valdes till partiledare för drygt ett år sedan. Minskningen med 1,2 procentenheter är inte statistiskt säkerställd.

– Men tittar man tillbaka så är trenden helt klart nedåtgående för partiet, säger Johanna Laurin Gulled.­

De båda stora partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, ligger i princip stilla i mätningen. De rödgröna partierna är 5,9 procentenheter större än allians­partierna.

Den enda enskilda förändringen som är statistiskt säkerställd är att Miljöpartiets stöd ökar med 2,1 procentenheter till 9,9 procent.

Intervjuerna gjordes under en period då Miljöpartiet inte fick någon större uppmärksamhet i medierna.

– Ökningen är inte helt lättförklarad, det återstår att se om ökningen består framöver, säger Johanna Laurin Gulled.

Miljöpartiet tar väljare från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Framför allt växer partiet bland män. I slutet av mätperioden presenterade MP sitt nya parti­program, med ett större fokus på arbete.

– Det kan vara en liten delförklaring, eftersom vi ser en ökning bland männen. Programmet innebär en breddning av partiet som kanske kan göra det starkare i vissa grupper, säger Johanna Laurin Gulled.

Enligt septembermätningen är Social­demokraterna och Miljöpartiet tillsammans större än hela alliansen. Dessa siffror är särskilt intressanta eftersom många i Socialdemokraternas nya ledning gärna sam­arbetar med Miljöpartiet men helst slipper Vänsterpartiet.

Sedan Stefan Löfven tog över Socialdemokraterna har S och MP varsamt närmat sig varandra – samtidigt som avståndet till Vänsterpartiet vuxit.

Så ligger partierna till i mätningen:

Socialdemokraterna
Stefan Löfven lyfte S till 35 procent – och stannade. Har hittills inte lyckats lyfta över den nivån.

Vänsterpartiet
Borde ha goda möjligheter att öka när S söker sig mot mitten. Men det går så där.

Miljöpartiet
Partiets bästa siffra sedan Håkan Juholt avgick. MP vinner nu väljare från S och V.

Sverigedemokraterna
Ligger stabilt på ungefär samma nivå mätning efter mätning.

Centern
För första gången sedan Annie Lööf tillträdde ligger partiet under riksdagsspärren.

Folkpartiet
Ökar en aning för andra mätningen i rad.

Kristdemokraterna
Efter några månaders andhämtningspaus är partiet tillbaka i källaren.

Moderaterna
Ligger stabilt strax över sitt valresultat. Noteringarna har i år varierat mycket lite

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.